Headline

< terug

‘God heeft een groot plan met je leven!’ Steek je hand op als iemand dat in je tienerjaren tegen je gezegd heeft. Op een jeugdavond, conferentie, jeugdkerk, thema-avond of willekeurig groot meerdaags christelijk festival met muziek, aanbidding, slapen in tentjes en vlammende sprekers. Ik heb je hand gezien, hij mag weer naar beneden.

Steek je hand op als je die boodschap vol trots en blijdschap binnen liet komen, met het vaste voornemen Gods plan voor jou te ontdekken en eraan te voldoen.

Steek je hand op als daar weinig van terecht is gekomen.

Steek je hand op als je leven inmiddels gevuld is met alledaagse dingen, gebroken dromen, twijfels aan God, het knagende gevoel dat er toch meer zou moeten zijn. Als je meer mislukte dan geslaagde voornemens ziet, meer scherven dan vazen met bloemen, je je vaker klein dan groots voelt.

Vuur
Ik heb bij al deze vragen mijn hand opgestoken.

Iemand zei dat tegen mij, op een conferentie: ‘God heeft een groot plan met je leven.’ Ik geloofde het en ging op zoek naar wat Gods grote plan was. Vol vuur zou ik de wereld veranderen. De vraag was vooral of ik vooral nationaal beroemd zou zijn (als een Henk Binnendijk) of internationaal (als een Henri Nouwen). Er kwam weinig van terecht.

Cynisme
Lange tijd heb ik dat idee achter me gelaten, lichtelijk cynisch. Want iedere tiener hoort op een gegeven moment van iemand dat God een groot plan met zijn of haar leven heeft. Dat is wat mensen nu eenmaal zeggen tegen (goed)gelovige tieners met een gebrek aan zelfvertrouwen. Inmiddels geloof ik niet meer dat God één specifiek plan voor iemand heeft uitgestippeld.
Ik liet het idee van Gods grote plan achter in mijn jeugd, samen met het idee dat ik mensen over Jezus moet vertellen, de overtuiging dat al die dieren in de ark pasten en de docu They Sold Their Souls for Rock and Roll.

Hoop
De laatste tijd komt daar echter weer een keer in. Gods grote plan is weer terug. Ik begin weer te geloven dat God een groot plan met mijn leven heeft. Anders, dat wel.

Als tiener geloofde ik dat God een groot plan met mijn leven heeft, waar ik samen met God het stralende middelpunt was. Nu geloof ik dat God een groot plan met de wereld heeft en dat ik daar een rol in speel. Mijn leven past in Gods plan. Gods plan is dat Hij door mij heen grote dingen doet.

Afwachten en doen
God heeft een groot plan met mijn leven, omdat God een groot plan met de wereld heeft. Een plan van hoop, herstel en heling. Als tiener wachtte ik af. Ik ging op zoek naar Gods plan en zocht en zocht en zocht naar wat God specifiek voor mij bedacht had. Nu word ik actief. Ik kijk waar ik kan helpen en waar mijn leven, streven en sneven iets bouwt. Ik geloof namelijk in Gods plan.

Gods plan is dat mijn leven ergens, op wat voor manier dan ook, meewerkt aan de groei van zijn nieuwe wereld. En het bizarre is, dat Gods plan werkt door alledaagse dingen. Door gebroken dromen, twijfels, knagende gevoelens. Dat Gods plan gericht is op het laten bloeien van scherven en het verhogen wat klein is. Dat er meer zit in mislukte voornemens of gedeukte idealen.

Steek je hand op als je daaraan mee wilt werken.

God heeft je hand gezien.