Headline

< terug

Gisterenavond luisterde ik naar een groep internationals die discussieerden over hoe uitdagend het kan zijn om met vreugde en in vrijheid te leven. Jezus is de bron van beide belevingen, maar het gebeurt zo vaak dat onze gebrokenheid in de weg staat om echte vrijheid en volop vreugde te ervaren. Ik weet uit eigen ervaring dat mijn beeld van God ook een rol speelt in deze uitdaging.
 
Echt waar?
Ik heb altijd met mijn hoofd geloofd dat Hij goed is, maar in mijn hart klinkt dit vervelende twijfelende stemmetje – misschien is Hij goed voor ieder ander, maar is Hij ook goed voor mij? Het simpele antwoord is JA! Ja, Hij is goed voor mij en Hij verlangt dat ik kan leven in complete vrijheid en vreugde. Maar waarom is het dan zo’n uitdaging om dit te geloven?
 
Bron buiten ons
Het is zoals mijn vrienden gisteren overtuigend duidelijk maakten; het is lastig om te geloven dat God goed is als je te maken hebt met veel teleurstelling en onvervulde verlangens. Dan is het moeilijk om vreugde te ervaren. Maar vreugde is niet hetzelfde als geluk. Vreugde gaat dieper dan mijn omstandigheden en mijn teleurstellingen. Vreugde komt van een bron buiten mij. Jezus is die bron. Voor een control freak zoals ik kan dit nogal pittig zijn.
 
Zelf doen werkt niet
Ik kan geen vreugde ervaren door te proberen blij te zijn. Ik kan niet vrij zijn door mijn eigen inspanningen. De vreugde en vrijheid die Jezus mij biedt zijn diep en mysterieus, maar ook bereikbaar en dichtbij. Ik ga niet doen alsof ik weet hoe dat werkt, maar ik weet dat als ik het ‘proberen steeds blij te zijn’ loslaat en mijn dromen en verlangens aan Hem overgeef, dat ik meer vrijheid en vreugde ervaar. Ik denk dat ik nog veel te leren heb over hoe dit werkt, maar de afgelopen jaren is mijn overtuiging gegroeid: God is goed voor mij. Ja, zelfs voor mij!