Headline

< terug

Wat gebeurt er als iemand vermist raakt? Hun geliefden trekken meteen aan de bel. De politie wordt ingelicht en soms helpt de media mee om alle informatie over die persoon te verspreiden. Een tijdje geleden werd dit scenario gedurende een uur of acht voor mij realiteit omdat ik dacht dat mijn beste vriendin vermist werd in een stad die zo’n kleine vijfentwintighonderd kilometer van haar huis was verwijderd.

Haar man belde mij in paniek met de vraag of ik iets van haar had gehoord. De uren kropen voorbij en mijn angst groeide terwijl het slechtste scenario zich in mijn gedachten afspeelde. Wat als iemand haar beroofd had? Wat als ze vermoord was? Ik probeerde niet in paniek te raken door alle vreselijke opties die voorbijkwamen. Ik vroeg aan mijn team om te bidden. En ik bad steeds maar weer: ‘Heer bescherm haar, alstublieft laat haar oké zijn.’ Terwijl de minuten voorbij tikten voelde ik twee dingen heel duidelijk; de wetenschap dat het leven nooit meer hetzelfde zou zijn als er iets slechts met haar gebeurd was, maar ook een diepere vrede dat ze oké zou zijn, omdat zij Jezus toebehoort. Ik zong steeds datzelfde oude lied terwijl ik wachtte: ‘When peace like a river, attendeth my way, when sorrows like sea billows roll, whatever my lot, Thou hast taught me to say, it is well it is well with my soul. Though Satan should buffet, though trials should come, let this blest assurance control, that Christ has regarded my helpless estate, and hath shed His own blood for my soul.’ Wat de omstandigheden ook zijn, het is goed met mijn ziel.
 
Hulpeloos
Ik kan me niet herinneren dat ik me ooit zo hulpeloos heb gevoeld. Ik was in staat om op een vliegtuig te springen en naar Philadelphia te vliegen om mijn vriendin te zoeken, maar dat was uiteindelijk niet nodig. Toen ik haar voor de zoveelste keer probeerde te bellen was de lijn in gesprek! Dat betekende dat ze leefde! Wat bleek, ze had de hele tijd geslapen en haar telefoon stond op stil. Ze werd wakker met wel een miljoen berichten op haar telefoon van familie en vrienden die haar probeerden te bereiken. Ik realiseerde me hoeveel mensen echt van haar houden. Ik denk dat van haar vrienden op een vliegtuig wilden springen om haar te zoeken.
 
Vrede
Er zijn twee redenen waarom ik dit verhaal vertel. Ten eerste, dat ik ervaren heb dat de vrede van God die alle verstand te boven gaat een realiteit is. Waarschijnlijk weet je dit al, maar tijdens deze gebeurtenis heb ik dit echt ervaren. Op een diepere manier dan ooit tevoren. Midden in dat ziekmakende gevoel ervoer ik toch Gods diepe vrede. Daar wil ik over getuigen. Gods vrede is echt!
En ten tweede heb ik nu een dieper begrip van de gelijkenis over het verloren schaap. De herder laat zijn kudde achter als hij zich realiseert dat er een schaap vermist is. Hij blijft zoeken totdat hij het gevonden heeft. Ik had nog nooit de connectie gemaakt met de intense zoektocht van toen. Ik zou alles hebben gedaan om mijn vriendin te vinden. Jezus doet alles om mijn vrienden, die geestelijk vermist zijn, te vinden. Ze weten niet dat ze geestelijk vermist zijn, en hebben geen idee van de zoektocht, maar Hij blijft zoeken en ik verlang naar de dag dat Hij hen vindt en ze naar de kudde brengt. Het motiveert mij om trouw te blijven bidden voor mijn vrienden. Dan voel ik mij wel eens hulpeloos en vraag ik me af hoe God ooit mijn vrienden kan bereiken. Maar ik wil nog intenser gaan bidden omdat ik God vertrouw dat Hij mijn vrienden die verloren zijn, zal vinden.

En jij?
We hebben allemaal momenten in ons leven waarin we ons hulpeloos voelen. Is er iets in jouw leven waar je je nu hulpeloos over voelt? Waar je Gods vrede nodig hebt? Neem een moment en vraag Hem erom. Misschien maak je je zorgen over een vriend of familielid die vermist is. Bid dat de Goede Herder zal blijven zoeken om hem te redden. Hij is trouw en gaat door!