Headline

< terug

*pling* ‘gefeliciteerd met Vaderdag, geniet ervan!’
*pling* ‘Fijne Vaderdag!’
*pling* ‘Ik hoop dat je een fijne dag hebt vandaag, un abrazo!’

 
De berichten blijven maar binnenkomen. Eerlijk gezegd heb ik nog even geen zin om ze te beantwoorden. Dat komt straks wel. Het is in Peru gewoonte om vrienden die vader zijn te feliciteren met hun Vaderdag. Dit blijft onwennig voor me, vaak weet ik niet eens hoe ik moet reageren als iemand me hiermee op straat feliciteert :-)

Laat ik de berichten toch maar even ‘wegwerken’ denk ik bij mezelf. Ik beantwoord de eerste van een bevriende buurman terwijl ik me opeens besef dat zijn vader twee weken geleden aan Covid is overleden. Oei, even attent zijn. Dit maakt het vandaag natuurlijk extra lastig voor hem. Ik open het 2e bericht, het is van één van de studenten. Ik bedenk me dan zijn vader al lang geleden is overleden en dat zijn stiefvader er vorig jaar vandoor is gegaan. Even goed nadenken over wat ik zal antwoorden. Het 3e bericht, de vader van deze vriend is al jaren geleden vertrokken. Het is sindsdien vaak onduidelijk waar hij woont en als er contact is, is dat dikwijls omdat er problemen zijn. Het 4e bericht, vader overleden aan Covid twee maanden terug. Het volgende bericht, gelukkig een vriend wiens vader wel in beeld is. Volgende bericht, iemand wiens vader al tijdens zijn jeugd is overleden …

Na het beantwoorden van de berichten staar ik even voor me uit. Ik laat op me inwerken wat nu eigenlijk de situatie is. Van geen enkel van mijn Peruaanse vrienden is de vader (positief) in beeld. Dit geldt daarnaast ook voor de helft van de betrokken studenten. 

Wat neem ik het toch voor lief dat ik zelf mocht opgroeien met een liefhebbende vader. Het heeft me geholpen om een beeld te vormen van wat vaderschap inhoud en hoe God als een Vader voor je wil zijn. Ik heb daarnaast in het huwelijk van mijn ouders en in dat van hun vrienden mogen zien hoe je een gezonde, lange termijn relatie kunt vormgeven. Lessen waar ik als jonge vader en als man van Hanneke nog iedere dag profijt van heb!

Leren om een goede echtgenoot en vader te zijn is al lastig zat, laat staan als je het moet doen zonder steun en voorbeelden. Het nare is ook dat het hierdoor ook vaak een generationeel probleem wordt. Veel mannen hier geven het op en kiezen ervoor weg te gaan bij hun gezin. Het is ook daarom dat we hier zo graag in de levens van jongeren investeren! De groei en het innerlijk herstel van één jonge man geeft hoop voor een hele toekomstige familie!   
 

Over de blogger

Mark


Mark Liefhebber werkt met zijn vrouw Hanneke in Peru. Hij schrijft over hun leven in Peru.