Headline

< terug

Wat zou het mooi zijn als elke student Theologie een inspirerende voorganger of geestelijk werker wordt. Helaas is dat lang niet altijd het geval. Jan-Willem Dekker, zelf theoloog, werkt onder theologiestudenten en weet dat de opleiding wel veel kennis over God overbrengt – met vaak een kritische blik – maar nauwelijks handvatten biedt om Jezus in de praktijk te leren volgen. Terwijl deze studenten wel degenen zijn die kerken gaan leiden in de toekomst. Belangrijk dus om hen daarbij te helpen.

‘Ik werk deeltijd bij De Wittenberg, waar ook studenten zijn die bij Navigators verenigingen hebben gezeten. Zij raadden mij aan om met mijn passie voor Jezus en studenten bij Navigators aan te kloppen. Dat heb ik gedaan en samen met toenmalig Directeur Bernard Terlouw (ook theoloog) was er direct een klik. Mijn verlangen om juist deze groep te helpen in het volgen van Jezus paste naadloos bij de visie van Navigators.

Na het benaderen van theologiestudenten in verschillende steden is in Groningen een initiatief van start gegaan. We zijn met een aantal van de studenten een zoektocht begonnen naar de behoeften die bij hen leven. Vier aandachtsgebieden kwamen naar voren: persoonlijke vorming, academische vragen, eigen leven met God en roeping. Een greep uit de vragen die voorbijkomen: ‘Hoe ga ik om met alle theologisch input? Hoe past het of botst het met mijn eigen verhaal met God? Hoe kan ik de Bijbel lezen om God te ontmoeten, zonder dat mijn theologische bril daarbij in de weg zit?’ Veel van de vragen kunnen niet zo gemakkelijk gedeeld worden met andere studenten, dan helpt het om met een theoloog in gesprek te kunnen gaan.

Deze gesprekken hebben we in groepen en op dit moment zijn we ook op zoek naar coaches met een theologische achtergrond die een-op-een met studenten af kunnen spreken. Op deze manier hopen we al in de opleidingsfase bewogen en bevlogen geestelijk leiders te zien opstaan die christelijk Nederland voor zullen gaan.’