Headline

< terug

Het beeld in Openbaringen 3:20 dat Jezus bij mij binnen wil komen om samen te eten, gebeurt in mijn hoofd aan een tafel. Soms zit Hij tegenover mij, soms naast mij of met een 90 graden hoek. Al het eten op borden verspreid over de tafel, een paar glazen met water of wijn, met een brandende kaars in het midden. Vaak is het 1-op-1 met Hem in een intiem gesprek, maar ik kan me ook voorstellen dat anderen bij ons aan tafel schuiven.

Gemeenschap begint aan tafel. Het is het eerste meubelstuk wat ik heb gekocht na mijn verhuizing hier in Amerika. Uitgeklapt passen er wel twaalf personen rond mijn tafel, zo nodig proppen we er nog een aantal tussen. Het is interessant om te zien hoe diepe gesprekken ontstaan rond de keukentafel, dat er verbinding tussen mensen ontstaat door simpelweg een maaltijd met elkaar te delen. Soms alleen al door hard met elkaar te lachen en plezier te hebben.

Vervolgens is het voor mij ook belangrijk wat er op tafel staat. Mijn liefde voor eten is mij met de paplepel ingegoten. Zowel mijn vader als moeder hebben een liefde voor koken. De afgelopen jaren komt daar het besef bij dat koken eigenlijk mijn primaire creatieve expressie is. Geur, smaak, kleur en textuur - alle zintuigen worden ingezet om te bepalen of iets goed smaakt of niet. En om anderen van mijn eten te zien genieten, geeft mij werkelijk ontzettend veel voldoening.

Ik heb me altijd met vreugde verwonderd over het feit dat je het ene moment propvol zit, en vervolgens een paar uur later weer zin hebt om de volgende maaltijd te nuttigen. Wat een wonderbare cyclus! En juist deze dynamiek van onze lichamelijke honger en dorst gebruikt Jezus als metafoor om iets van zijn Koninkrijk uit te leggen, waarin Hij Zichzelf Brood des Levens en Levend Water noemt.

De ervaring van het Koninkrijk is daar elke keer als de tafel gevuld is en ze wordt omringd door zijn kinderen. Het verklaart waarom ik er geen genoeg van kan krijgen.

Over de blogger

Laurence


Laurence werkt voor Navigators Missions en is verantwoordelijk voor training en ontwikkeling van jonge Amerikaanse Navigators zendelingen in Colorado Springs. Hij schrijft over zijn leven en werk in Amerika.