Headline

< terug

Habakuk 3:3 (BB):  ‘God, de heilige God, kwam van Teman en de Paranbergen.’

Selah (Pauze, mag het zo zijn, aan God zij de glorie)

‘Zijn stralende aanwezigheid bedekt de hemel. De aarde was vol van zijn schoonheid.’


Het raadselachtige Hebreeuwse woord Selah komt 74 keer voor in de Bijbel, 71 keer in de psalmen en 3 keer in Habakuk. De betekenis van dit woord is niet helemaal duidelijk, maar de meeste geleerden zijn het erover eens dat het een pauze betekent, een moment om stil te staan bij Gods glorie en macht, een tijd om ruimte te geven aan zijn wil en regering over de aarde. Het is een krachtig woord en nog meer een krachtige ervaring.

Ik heb in het verleden genoten van pauzemomenten tijdens gebed waarin ik reflecteerde op een diepe waarheid over Gods karakter of Hem aanbad om hoe Hij zijn werk in mijn leven liet zien.

Pauze of Lockdown?
De afgelopen maanden voelden voor mij als één groot selah moment, met dat verschil dat ik dit moment niet heb gekozen, maar God. De meeste mensen noemen deze pauze een lockdown. Ik doe mijn best om het anders te zien – een pauze die ik nodig heb om mij opnieuw te verbinden met God. Deze afgelopen maanden zijn voor mij een cadeau van God geweest. Maar om eerlijk te zijn, voor een extrovert iemand als ik is het niet makkelijk om opeens al mijn werk en contacten met mensen te stoppen. Het is ook moeilijk om deze tijd als een cadeau te zien. Ik hou er niet van om thuis te werken en ik heb absoluut een mening over videomeetings – ik haat ze.

Onverwacht
Dat alle leuke dingen weggehaald werden uit mijn leven voelde zelden als een cadeau. Ik was teleurgesteld over de reizen die werden gecanceld, de groepsmomenten die ik moest missen, de ministry mogelijkheden die niet konden gebeuren omdat we thuis vastzitten en de koffie die we niet samen op zonovergoten terrassen kunnen drinken. Dat verdriet voelde bij tijden wat overweldigend, alsof je onverwacht door een golf wordt overspoeld. Maar midden in die veranderingen en het verdriet bracht deze lange pauze mij iets onverwachts – vrede – een diep besef dat God bij me is en een doel heeft voor deze tijd. Het herinnerde mij aan mijn volledige afhankelijkheid van Hem. Ik heb vaak nagedacht over hoe Hij de Koning is en hoe Hij om mij heen werkt om zijn Koninkrijk in de harten van mannen en vrouwen tot bloei te laten komen.

Troostend en confronterend
Zo werkt Hij ook in mijn eigen leven, Hij herinnert mij aan zijn aanwezigheid en hoe ik zijn kracht om te veranderen nodig heb. Omdat ik minder afgeleid ben ervaar ik het besef van zijn aanwezigheid op een diepere manier. Die aanwezigheid is tegelijkertijd troostend en confronterend. Het troost mij te weten dat Hij erbij is en dat de toekomst in zijn handen ligt. Hij gaf mij rust in mijn onrust op een diepere manier dan hiervoor. Tegelijkertijd werd ik geconfronteerd met een aantal ongezonde gewoontes. Ik ontdekte hoeveel tijd ik besteedde aan series kijken of het nieuws volgen. Het werd op een pijnlijke manier duidelijk hoe snel ik mijn vrije tijd vulde met deze dingen. De grote winst hiervan is, dat God, omdat Hij van me houdt, mij zo laat zien dat dit mij belemmert om echt van het leven te genieten – een ongezonde gewoonte die oké lijkt, maar ervoor zorgt dat mijn creativiteit minder wordt en tijd voor hobby’s die mij verrijken wegneemt. Tot slot heeft de selah tijd mij dankbaar gemaakt voor Navigators en een nieuwe passie gegeven voor mensen. Ik hou zoveel van mijn werk omdat ik onderdeel mag zijn van het veranderende werk van het Evangelie in het leven van mensen. Ik zie nu hoe belangrijk het is om ware momenten van verbinding met mensen te hebben (bij voorkeur persoonlijk) en hoe het Evangelie juist vaak werkt via relaties om ons te veranderen.

Afscheid
Het komende jaar druk ik zelf de pauzeknop in om te beginnen aan een sabbatical van vijf maanden en een werkperiode in de USA van zes maanden. Dat betekent ook dat deze column stopt. Het was een van mijn favoriete onderdelen van mijn werk en ik voel me bevoorrecht dat ik mijn gedachten met jullie mocht delen! Dankjewel voor het meereizen met mij. Y’all be blessed now (een Texaanse afscheidsgroet).

Over de blogger

Alycia


Alycia komt uit Texas (USA) en werkt als naventure trainer bij Navigators Nederland. In haar column vertelt zij over haar dagelijkse leven met God.