Headline

< terug

Radicaliteit is een keuze en het bepaalt je keuzes

Een paar weken terug ben ik in Israël geweest. Ik keek mijn ogen uit! Allemaal Joden in zwarte lange jassen met grote hoeden en daaronder pijpenkrullen. Voorover biddend bij de klaagmuur, om God te prijzen voor wat Hij heeft gedaan. Radicaal maken zij keuzes om anders te zijn dan anderen, want ze willen Gods wil doen. Goed, ik ben niet Joods, de wet is vervuld door de Zoon van God, maar toch heeft het mij aan het denken gezet. Want volg ik God wel zo radicaal? Zijn mijn dagelijkse keuzes wel gebaseerd op dat ik christen ben en Jezus wil volgen?

 
Radicaliteit wat is dat eigenlijk? Radicaliteit kent de volgende betekenissen:

  • Geneigd tot de consequentie.
  • Geheel en al.
  • Diep ingrijpend.
  • Tot de wortel gaande.
Die eerste drie snap ik. Dat je voor Jezus zijn weg kiest ondanks de consequenties, er helemaal voor gaat met veel impact op je leven. Maar hoe zit dat met die wortel?

 
Het woord radicaal komt van het Latijnse woord radix en dat betekent ‘wortel’. In Kolossenzen 2:7 staat: ‘Blijf in hem (Jezus) geworteld en gegrondvest’ (zie ook Efeziërs 3:16-17). ‘Wees radicaal’ betekent dus: laat je leven geworteld zijn in Jezus. Wees in de liefde van Jezus geworteld. Want alleen met zo’n wortel draagt je leven vrucht. Een plant zonder wortel kan immers niet leven, draagt geen vrucht en gaat dood.
 
Radicaliteit zonder dat je hart erbij betrokken wordt is een ritueel, gedrag zonder innerlijke motivatie. Maar hoe krijg je dan die gewortelde liefde van Jezus? Om dit praktisch te maken moet je je motieven eens goed onder de loep nemen. Een stukje zelfreflectie bij wat je doet, bij keuzes die je maakt. Probeer jezelf te peilen welke liefde aan het werk is, liefde voor jezelf of liefde voor God. Dat tilt je keuze naar een ander niveau: doe ik wat ik leuk vind of wat God wil? Nee, het wordt er niet gemakkelijker van. Maar het helpt je wel om te zien wat er eigenlijk gebeurt.
 
De enige manier om verder te komen in je relatie met Jezus, is door te doen wat hij van je vraagt. Als jij verder wilt groeien met Jezus zal Hij je brengen op plekken waar je liever niet wilt zijn. Hij zal je voor keuzes stellen die je zelf al jaren vakkundig uit de weg bent gegaan. Hij doet het niet om je te pesten maar vooral om je te laten zien wat er in je hart leeft. Hij doet het om je ontvankelijk te maken voor zijn leiding in jouw leven.
 
Ik denk dat radicaal Jezus volgen niet makkelijk is. Dat het vaak in eerste instantie niet leuk lijkt. Maar ik geloof wel dat als jij keuzes maakt, geworteld in de liefde van God, Hij zoveel mooiere dingen voor je klaar heeft liggen dan jij kan bedenken! Dus ik wil je uitdagen om jezelf een spiegel voor te houden. Hoe maak ik keuzes en waar zijn deze op gebaseerd?

Door Sarah Hamelink, lid NSZ