Headline

< terug

Veel praten, daar ben ik goed in. Heerlijk lang kletsen over koetjes en kalfjes, over wie nou uiteindelijk de mol was, wat voor gênante actie ik onlangs had, waar mijn vakantie naartoe gaat, noem maar op. Ik hou ook van serieuze gesprekken. Ik stond er bij N.S.U. om bekend dat ik intense onderwerpen aansneed tijdens borrels. Sommige borrelaars bleven dan ook angstvallig uit mijn buurt. Praten, ja dat kan ik dus wel.
 
Maar praten met God? Tja... Dat is een ander verhaal. God is tenslotte heilig toch? Daar moet je wel een beetje je woordkeuze op aanpassen, even wat christelijk jargon in verwerken. Zinnen zoals: ‘voor Uw troon komen’, ‘we leggen het in Uw hand’, ‘openbaar Uzelf aan ons’. Verder moet je dan het liefst ook veel lange stiltes laten vallen (waar je dan soms per ongeluk doorheen praat omdat je dacht dat de ander al klaar was). 
 
God is inderdaad heilig, daarover valt niet te twisten. Maar gelukkig is God óók mijn Vriend en Vader. Mijn vrienden luisteren graag naar mijn hak-op-de-tak verhalen en ‘oja dat deed me ook denken aan toen...’ zijpaden en omwegen. En mijn vader luisterde ook naar mijn eerste onverstaanbare woordjes, waar hij ook nog eens trots op was. Later ook naar mijn gescheld als tiener, waar hij waarschijnlijk minder trots op was. Ik merk eigenlijk dat hoe meer ik met God praat als een Persoon, hoe vertrouwder onze relatie wordt. Ik probeer dan ook steeds meer mijn gedachten aan Hem te vertellen. In plaats van te denken ‘wat een lekker weer’, zet ik dat om in een gesprek met Hem: ‘Wat een lekker weer, God. Ik ben zo aan het genieten.’
 
Ook in een gefrustreerde, boze of verdrietige bui doe ik dat. ‘Heer ik ben zó teleurgesteld’ of ‘God ik ben echt PISSIG dat dit niet goed loopt in mijn leven’. Ik merk dat door dit te doen, er veel meer ruimte komt voor mijn eigen gevoel en er ook meer ruimte voor God. Ik merk dat Hij er blij mee is dat ik naar Hem toe kom in plaats van dingen op te kroppen. In plaats van schijnheilige gebeden op te lepelen mag ik eerlijk zijn als ik boos ben op God of Hem niet snap. Soms merk ik ook dat God reageert door me rust te geven of dat er een gedachte van troost of bemoediging in me opkomt. Soms komt er een wedervraag die me weer verder aan het denken zet. Zo voer ik gedurende de dag regelmatig gesprekjes met God.
 
God wil graag horen waar we van genieten en daarmee geven we Hem de eer. Hij hoort ook graag de moeilijke dingen, want dat versterkt de band tussen Hem en ons. Wanneer we open en eerlijk zijn maken we ruimte voor Hem om te spreken in onze situaties.
 
Dus: waar ga jij het vandaag met God over hebben?


Door Andrea van den Assem