Headline

< terug
Door Hanneke van der Meer - Impact Navigators

'Gods stem verstaan': er zit iets in deze bewoording wat het gelijk ingewikkeld maakt. Het geeft een beeld van fysiek horen, wat lang niet altijd op die manier gebeurt. En toch geloof ik dat God actief betrokken is bij ons leven en ik hem mag zoeken in grote en kleine keuzes. In deze blog deel ik hoe dit proces van proces van zoeken naar hoe God spreekt in onze levens eruitziet en 3 stappen die je hierin verder kunnen helpen.
 
1. Geloof in zijn aanwezigheid
Het zoeken naar zijn leiding begint bij het (mogelijk voorzichtig) geloven in een God die zichtbaar en merkbaar aanwezig is én dat wij in staat zijn om hem op te merken, te horen en te zien. Paulus zegt in Handelingen 17 dat wij ‘hem al tastend zouden kunnen vinden’. Waarom? Omdat hij van niemand van ons ver weg is. Want in hem leven wij, bewegen wij en zijn wij. Dit is het startpunt van mijn zoeken naar Gods leiding: hij is degene in wie de hele schepping leeft, beweegt en is. Hij is overal met je, of je nou in studentenkamer, op de universiteit of in de kerk bent. Wij zijn niet los te zien van onze Schepper.

2. Vertrouw de helper
Een tweede aanmoediging vind ik in Jezus' woorden in Johannes 14: 'De Vader zal de helper sturen. Dat is de heilige Geest, die jullie in mijn naam alles zal leren en jullie steeds zal herinneren aan wat ik gezegd heb.' Het ontdekken van hoe wij ons leven mogen vormgeven, hoeven we niet alleen te doen! Goed nieuws: er is een helper. Hij is in staat om jou en mij in herinnering te brengen wat God gezegd heeft. Komt er een bijbeltekst in je op terwijl je voor een kringenoot bidt; neem dat dan serieus. Dat is niet per ongeluk, of goed geluk: dat is zijn Geest die je herinnert aan zijn Woord. Dus het vinden van Gods leiding gebeurt soms op de tast en met hulp van de heilige Geest. Goed startpunt lijkt mij.
 
3. Zoom uit en focus op Jezus
Wat we bij cruciale, grote keuzes meer los moeten laten, is de focus op uitkomst en resultaat. We leren dat het resultaat het succes van een keuze bepaald. We komen bij God met een vraag als: 'Is dit de juist partner/opleiding/baan voor mij?' En als we dan blij zijn en ons op onze plek voelen in die relatie, opleiding of baan, dan was het een goede keuze. Maar als het even tegenzit, twijfelen we of het dan misschien toch niet goed hebben gehoord.
 
We zijn zo gefocust op het vinden van het ene ‘goede’ antwoord, dat we vastlopen. Het stressvolle idee van fout kunnen kiezen, verlamd ons, maar tegelijk zijn we ook niet in staat om de consequenties van de keuze te overzien. Op zo’n moment kunnen we niet anders dan onszelf overgeven aan God. Als Mozes meerdere redenen opsomt waarom hij niet geschikt is om het volk te leiden is Gods reactie: ‘Ik ben met je.’ Blijkbaar is bij sommige keuzes zijn aanwezigheid genoeg geruststelling en informatie. Weet je dan alles? Nee. Is het aan ons om alles te weten? Eerlijk gezegd: nee. Kan Gods belofte dat hij aanwezig is genoeg zijn om in beweging te komen? Ja.
 
Onthoud dat wij, als zijn volgelingen, niet op zoek naar de beste keuze, maar naar hem. Je kan hem ontmoeten en dienen in die opleiding, die baan of relatie. Zoom uit van die cruciale keuze en ga tastend op zoek naar zijn aanwezigheid. Hij is met je alle dagen, tot hij terugkomt.