Headline

< terug

Jesaja 52:12 (BGT) 'Jullie hoeven niet haastig weg te gaan, jullie hoeven niet te vluchten. Want de Heer zelf gaat voor jullie uit. Hij zal jullie aan alle kanten beschermen.'
 
Als kind van de tachtiger jaren heb ik mooie herinneringen aan avontuurlijke reizen met mijn ouders. In die tijd gebruikte men papieren wegenkaarten om de weg te vinden. Ik herinner me meerdere situaties waarin mijn moeder paniekerig zocht naar de richting die we moesten nemen. Dat mijn vader haar aanspoorde dat de beslissing nù moest worden genomen, hielp haar niet echt. Elk uitje dat ik mij kan herinneren had zeker eenmaal zo’n moment waar de emoties hoog opliepen omdat we niet zeker waren of we de goede afslag namen. Het leven voor de GPS zat vol stress!
 
Geestelijk gezien, denk ik dat ik soms dezelfde soort stress ervaar als mijn ouders tijdens de zomeruitjes ervoeren. Ik ben op avontuur met Jezus, niet zeker van de route, maar over het algemeen geniet ik wel van de reis. Maar dan zie ik een splitsing, een besluit moet worden genomen, of er is een omleiding die ik niet had zien aankomen en ik word gespannen. Waar gaan we heen? Is dit de juiste weg? Hoe ben ik hier terechtgekomen? Ik heb al deze vragen gesteld tijdens mijn geestelijke reis met Jezus. Ik vertrouw Hem echt, maar soms heb ik serieuze twijfels over de richting waar Hij me heenleidt.
 
Dit is een bijzonder semester. Het begon met het afscheid van mijn vijf Amerikaanse trainees. Ik kreeg een nieuw huis in Amstelveen en wat ben ik blij dat God hierin zo rijk heeft voorzien. Terwijl ik de verhuisdozen uitpak, ben ik mij aan het aanpassen aan een nieuwe periode in mijn bediening. Maar dat is nog niet alles, om dit avontuur compleet te maken, ontving ik de grootste verrassing van mijn leven! Ik was er compleet van ondersteboven! Op mijn veertigste heeft God eindelijk een geweldige, intens gelovige, Nederlandse man op mijn pad gebracht en mogen wij samen genieten van de relatie die we nu hebben. Het is mijn eerste serieuze relatie sinds mijn tienertijd. Dat is superleuk, maar ook een beetje spannend. Maar ik ga in vol vertrouwen op God, want dit is allemaal zo nieuw voor mij.
 
God wist natuurlijk al dat deze dingen allemaal tegelijkertijd zouden komen. Dus deed Hij wat Hij het beste kan, Hij gaf mij dit vers als een belofte, voordat ik zelfs maar wist dat ik het nodig had. Dit zegt de Engelse vertaling:
 
Isaiah 52:12 Go in confidence and grace—no rushing, no frantic escape. There’s no need to be anxious—the Eternal One goes before and behind you. The God of Israel paves the way with assurance and strength. He watches your back.
 
Ik heb de neiging om veel te haastig te zijn als ik gestrest ben over de richting van mijn leven. Maar dit vers bemoedigt mij om in vertrouwen en genade te wandelen. Niet omdat ik sterk of slim genoeg ben om dit allemaal te begrijpen, maar omdat God voor mij uit en naast mij gaat. Hij vertelt mij waar ik af moet slaan en als ik een fout maak dan is Hij achter mij, om me te corrigeren, zodat ik de juiste route oppak. Hij blijft de weg voor mij bereiden als ik voortga in dit nieuwe seizoen. Het onbekende ziet er minder eng uit en ik kan gerust zijn dat Hij mij veilig in zijn armen heeft. Zijn Geest is als een geestelijke GPS voor mij. Soms zou ik willen dat ik weet waar ik ben als dit jaar eindigt, maar dat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat Hij getrouw is mij de weg te wijzen en dat is genoeg.
 
Hoe is dit voor jou? Neem eens een moment om na te denken over jouw geestelijke route. Waar ben jij enthousiast over? Dank God daarvoor! Waar ben jij gespannen over? Of bang? Vraag of Hij voor je uitgaat en naast en achter je gaat. Hij is trouw en Hij zal dat doen. Zijn liefde voor jou zal je niet teleurstellen. Hij beschermt je, staat achter je, steunt je …