Headline

< terug

Vorige maand was ik samen met mijn collega Adam op weg naar een Navigators studenten-conferentie. We waren uitgenodigd om een aantal workshops te geven en promotie te doen. Door de jaren heen heb ik Adam hier en daar ontmoet, maar een aantal maanden na mijn verhuizing naar Colorado Springs, is hij met zijn gezin ook naar dezelfde plaats verhuisd. In onze rollen komen we elkaar regelmatig tegen en langzamerhand is daar een vriendschap uit ontstaan. 
 
Ik had me voorgenomen om een aantal dingen met hem te bespreken. Persoonlijke worstelingen en gedachten die zich de afgelopen maanden langzaam maar zeker hadden opgestapeld. Als een ware extrovert is het voor mij soms belangrijk om dingen uit te spreken en te bespreken met goede vrienden die veilig zijn.
Maar vrienden vinden in een nieuwe omgeving met dezelfde golflengte en bij wie ik me veilig weet, kost tijd. Dat blijkt. Ik denk niet dat het helemaal bij mij ligt, dat ik mezelf moeilijk open. Maar ik merk dat het me helpt, wanneer iemand initieert, een vraag stelt. Werkelijk wil weten hoe het met me gaat.
 
Waren de afgelopen maanden zo vol dat ik niet de tijd heb gehad om mezelf te openen of heeft niemand de tijd genomen om een vraag te stellen? Het doet er ook niet toe. Maar een urenlange rit van de ene plek naar de andere (welkom in Amerika!), waar je naast iemand zit en voor je uit kunt praten, creëert een mooie gelegenheid om je hart te delen.
 
Misschien herken je dat moment wel, wanneer je besluit om je hart te openen. Spannend, ‘awkward’ en risicovol tegelijkertijd. Er is geen weg terug en ik kan niet controleren hoe de ander reageert. De ander kan teleurstellen, afwijzen of niet begrijpen. Of de ander kan luisteren, liefhebben en me dichter bij Jezus brengen. 
Leven in gemeenschap vraagt moed en soms recht tegen mijn eigen schaamte, schuld en veroordeling in gaan. 
 
1 Johannes 1:7 noemt dat ‘leven in het licht’. Alleen met God in het licht leven bestaat niet, daar hoort verbondenheid met anderen bij! Soms dacht ik, soms hoop ik, dat alleen God mijn diepste dingen hoeft te weten. Maar ik ben voor meer dan alleen dat gemaakt en bedoeld. Diepe gemeenschap met Hem, gaat gepaard met diepe gemeenschap met de ander. 
 

Over de blogger

Laurence


Laurence werkt voor Navigators Missions en is verantwoordelijk voor training en ontwikkeling van jonge Amerikaanse Navigators zendelingen in Colorado Springs. Hij schrijft over zijn leven en werk in Amerika.