Headline

< terug

Eind juni was ik een weekend in Nederland om de twaalf en halfjarige bruiloft van mijn vrienden bij te wonen. Ronald en Lydia ken ik al meer dan twintig jaar sinds onze studententijd bij de Navigators. Een heel weekend kamperen in luxe tenten met vrienden en familie. Hun vrienden zijn mijn (oud-Navigator) vrienden, dus het weekend was een grote reünie! 
 
Als studenten en twintigers hadden we idealen en verwachtingen hoe het leven eruit zou zien. Het feit dat meer dan de helft van onze groep rondrennende kinderen waren, getuigt van het uitkomen van een aantal van die verwachtingen. Tegelijkertijd deelden we verhalen van echt moeilijke dingen, van strijd, ziekte en verloren relaties. Aspecten van het leven die we wellicht niet voor onszelf hadden verwacht. Het navolgen van Jezus waar we in onze studententijd volop voor gingen, betekent niet dat het lijden van dit leven aan ons is voorbijgegaan. 
Het raakt me. Lijden in mijn eigen leven is niet onbekend, maar mijn vrienden te horen praten over hun pijn en moeite, laat me niet los. Helemaal met het besef ,dat ik van een aantal nu pas weet,waar ze doorheen zijn gegaan. Achteraf. Maar ik was er niet bij, toen ze er doorheen moesten gaan. 
Ik moet veel denken aan Galaten 6:2 - ‘elkaars lasten dragen wij’. Doen we dat werkelijk in onze geïndividualiseerde westerse samenleving? Helemaal als het lichaam van Jezus?
 
Ik heb in mezelf een egocentrische attitude in vriendschappen ontdekt. Als de vriendschap mij dient en mij uitkomt dan ben ik er voor de ander. Maar ik heb moeten ontdekken en leren wat het betekent om net als Jezus, een vriend te zijn die zichzelf weggeeft, onafhankelijk wat de ander te bieden heeft. 
Het is een proces geweest, wat de tijd heeft mogen kosten die het kostte. Transformatie gaat niet over een dag ijs. 
 
Maar als ik twintig jaar geleden wist, wat ik nu weet, dan had ik graag de lasten van mijn dierbare vrienden beter met hen willen dragen. 
 

Over de blogger

Laurence


Laurence werkt voor Navigators Missions en is verantwoordelijk voor training en ontwikkeling van jonge Amerikaanse Navigators zendelingen in Colorado Springs. Hij schrijft over zijn leven en werk in Amerika.