Headline

< terug

Ze zeggen wel eens dat mensen een ‘alarmist’ kunnen zijn. Iemand die als er iets gebeurt enorm heftig reageert en van een beetje drama niet vies is. Wat ik niet wist is dat een cultuur ook ‘alarmistisch’ kon zijn:). Noem me maar gerust de nuchtere Holander maar het blijft me verbazen hoe mensen om relatief simpele redenen plots helemaal opgewonden en in paniek kunnen raken. Het is iets wat ze in zichzelf oproepen. Een soort mengeling van fatalisme, angst en fascinatie. ‘Kijk nu toch eens wat IK meemaak’. We hebben eigenlijk iedere week wel meerdere momenten dat we hiermee worden geconfronteerd.

Er zit helaas ook een hele nare kant aan dit verhaal. Deze week spraken we met vrienden uit ons team over iets wat meer en meer opvalt. We zien hoe het voor veel mensen heel gewoon is om van allerlei spirituele hulp te zoeken als ze zich zorgen maken. En misschien nog wel het meest bizarre, het maakt ze niet uit wat het is en combineren er op los! En dit geldt voor alle lagen van de samenleving. Er zijn allerlei soorten religieuze ‘oplossingen’ voor je problemen. Vaak zijn het katholieke symbolen gemengd met traditionele, religieuze en occulte tradities. En zo kan het zomaar dat iemand eerst een kaarsje aansteekt voor een heilige in de kerk om daarna langs de sjamaan te gaan voor een processie en zich daarná bij de medicijnman met een cavia over het lichaam laat wrijven om de negatieve energie te absorberen (geen grap). Je zou kunnen zeggen: ‘ach laat ze toch, als zij dat nou fijn vinden’. Maar weet je, het is eigenlijk best triest. Ik zie hoe onrustig ze blijven, het is nooit genoeg. Het is najagen van lucht en vervolgens loop je wel met de belasting van alles waar je jezelf mee hebt ingelaten.

Het is daarbij toch ook vreemd dat iedereen zijn kansen lijkt te willen spreiden. Ik probeer het allemaal maar, er zal vast iets tussen zitten dat werkt. Maar als je eerlijk bent slaat dat nergens op. Neem Jezus zelf nou. Jezus kan je simpelweg niet mengen met andere religie. Óf je neemt Hem serieus (en dan hebben ‘machten nog krachten’ invloed op Hem) óf Hij spreekt niet de waarheid en dan kun je alles wat Hij zegt ook niet serieus nemen. Vrijwel alle spiritualiteit schetst een wereldbeeld dat het andere simpelweg uitsluit. Het doet dan niets voor je behalve het spirituele placebo effect wat het op je heeft.

Natuurlijk maak ik me ook vaak zorgen, natuurlijk weet ik het zelf soms allemaal even niet meer. Maar ik zet al mijn kaarten in op Jezus. De enige die zich heeft bewezen! De enige die je niet enkel een doekje voor het bloeden aanbiedt maar je ten diepste wil genezen!  De enige die niet enkel jouw offer wil maar je stap voor stap opbouwt om tot je hemels potentieel te komen.
 

Over de blogger

Mark


Mark Liefhebber werkt met zijn vrouw Hanneke in Peru. Hij schrijft over hun leven in Peru.