Headline

< terug

Veel van de hedendaagse popmuziek gaat langs me heen en dat beschouw ik als een zegen. Ik luister zelden naar de radio. Als ik aan het werk ben moet ik geen muziek om me heen hebben en als ik muziek wil luisteren heb ik een voorraad cd’s en natuurlijk Spotify, zodat ik zelf kan kiezen wat ik luister. De keerzijde daarvan is dat ik sommige echt goede muziek pas vrij laat ontdek.

Dat gebeurde ook met het nummer Father and Friend van Alain Clark. Ik had het af en toe wel vaag opgevangen –iets met looking and seeing myself– maar pas laat drong me door waar het over gaat. En wat een prachtig nummer het eigenlijk is. Een vader en zoon zingen samen een lied met als refrein ‘Everytime I look at you I see myself, I’m so proud of you’. Sinds ik dat weet, geeft het lied me kippenvel.

De grootste zoektocht in mijn geloof de laatste jaren is de zoektocht naar intimiteit met God en wat het betekent dat Hij Vader is. De woorden die daarbij gebruikt worden (liefhebbende vader, geliefd kind) zijn waar, maar heb ik al zo vaak gehoord dat ze in mijn hoofd blijven steken. En mijn hoofd is niet het probleem als het om intimiteit gaat, het is mijn hart dat in de weg staat. Daarom ben ik blij met woorden of beelden die fris en nieuw zijn en mijn hart raken. En je raadt het al: Alain Clark heeft me daarbij geholpen.

God is trots op mij
God schiep de mensen naar zijn beeld. Zo staat het in Genesis. Ik lijk dus op God, jij lijkt op God. Als er iemand is die volmondig tegen jou en mij kan zeggen ‘Everytime I look at you, I see myself’ is het God wel. God ziet in jou wat Hij in jou persoonlijk gelegd heeft en wat hij in de mensheid als geheel gelegd heeft.

God houdt van zijn schepping. God houdt van mij. Hij ziet mijn leven, met de keuzes die ik maak, de fouten die ik maak, de dingen die ik goed of niet goed doe. Hij ziet mijn hart, mijn verlangen Hem te volgen, of het nu lukt of niet. Hij ziet mijn zoektocht, Hij ziet hoe ik op zoek ben het verlangen dat Hij in mij gelegd heeft te vervullen. En ik geloof dat Hij daarom trots op mij is.

Ik ben trots op God
Het mooie is, dat het ook andersom kan. Omdat ik in Gods beeld geschapen ben, kan ik niet alleen zeggen dat ik op Hem lijk, maar ook dat Hij op mij lijkt. Alle goede eigenschappen die ik heb, mijn mooie verlangens naar schoonheid en gerechtigheid, vrijheid en liefde, zijn eigenschappen die God in mensen heeft geplant. Het is wie God is en daarom kijk ik naar God en zie ik mijzelf.

En dat maakt me trots op God. God is op een oneindig grotere schaal bezig met de dingen waar ik me ook druk over maak. Hij heeft een fantastisch reisplan voor deze wereld. God verlangt ook naar schoonheid en gerechtigheid, vrijheid en liefde. God heeft dezelfde droge humor als ik.
Oneerbiedig? Nee. In Hooglied staat iets als: Ik ben van mijn geliefde en mijn geliefde is van mij. Joden zegenen God elke vrijdagavond tijdens het sabbatsmaal. Volgens mij is God op zoek naar een wederzijdse relatie, een relatie waarbij Hij net zo zeer van mij is, als ik van Hem. Hij vindt het heerlijk om vanuit liefde vereerd te worden.

Daarom geloof ik dat God ervan geniet als we beseffen dat we op Hem lijken, maar ook als we beseffen dat Hij op ons lijkt. Het is een manier om God te eren. En daarmee heeft Alain Clark met dit refrein, zonder dat hij het doorhad, een aanbiddingslied geschreven.