Headline

< terug

Bid nooit hardop, vertel niemand dat je christen bent en verstop je Bijbel zo goed mogelijk. Kun jij je er iets bij voorstellen?  Ik kon/kan dat amper, maar voor Noord-Koreaanse christenen is het dagelijkse realiteit.  

Twee werelden
Wát een verschil met ons land! Vrijheid om te kiezen, het recht om te protesteren, talloze mogelijkheden om samen God te ontmoeten. Voor ons zo vanzelfsprekend, maar wat is dat anders in Noord-Korea! Daar zou samen kringen, met je dispuut God aanbidden of een viering met de vereniging levenslange opsluiting betekenen en misschien zelfs wel de dood.
 
Een paar weken geleden keek ik uit op het grensgebied tussen Noord- en Zuid-Korea. Ik was in Korea met de Muskathlon voor Open Doors. Deze organisatie komt op voor christenen die vervolgd worden en als dat ergens gebeurt, dan is dat in Noord-Korea. Het land waar ik die zonnige woensdagochtend in stilte naar stond te kijken.
 
Een bijzondere ontmoeting

Eerder die dag ontmoette ik Kim Sang-Hwa*. De kleine, donkerharige vrouw zat in kleermakerszit op de grond en vertelde haar verhaal. “Toen ik twaalf was vond ik per ongeluk een boek verstopt in mijn kast. Nieuwsgierig sloeg ik hem open en las de eerste woorden: ‘In het begin schiep God de hemel en de aarde’. Ik schrok hier verschrikkelijk van en stopte het boek met trillende handen terug. Ik was opgegroeid met de overtuiging dat Kim Il-sung en Kim Jung-Il overal voor zorgen. Waarom sprak dit boek dan over een God die de aarde heeft geschapen? Dit boek was waarschijnlijk van mijn ouders en dus stond ik voor een dilemma. Moest ik mijn vader met mijn vondst confronteren? Of moest ik mijn ouders aangeven bij mijn docent, zoals me altijd ingeprent was? 
Wekenlang worstelde ik hiermee, maar sprak uiteindelijk mijn vader aan. Hij was verrast en hurkte naast me neer. ‘Zie je die bomen buiten? Wie heeft die gemaakt?’, vroeg hij. Ik zei dat ik het niet wist en hij vertelde me het scheppingsverhaal en de zondeval. Het was de eerste van vele gesprekken die we zouden voeren over de Bijbel. In de maanden die volgden deelde mijn vader in het geheim vele Bijbelverhalen met me en mijn moeder leerde me om Bijbelteksten te memoriseren.”

Leren van de vervolgde kerk 
Kim Sang-Hwa is een van de duizenden Noord-Koreaanse christenen die in het geheim het ‘verboden boek’ las. Hoe onvoorstelbaar dat dit boek  – waarvan er meerdere in mijn huis rondslingeren – zo’n groot risico vormt voor een Noord-Koreaan. Als ik zie hoe blij deze christenen zijn met de Bijbel, hoe dankbaar ze zijn om het Woord van God te hebben, dan schaam ik me. Want welke plek heeft de Bijbel in mijn leven? Ik kan nog zoveel leren van vervolgde christenen en hun liefde voor God en Zijn Woord!
 
En jij? Christen in een vrij land. Benut jij de vrijheid die je hebt, om onze God te dienen en te leven naar Zijn wil en Woord?

 
Door Renée, senior-lid NSZ. 
 
* Schuilnaam