Headline

< terug

Meen je dat nou echt, David? Soms denk ik zoiets als ik een psalm lees. Ik vond het namelijk een beetje pretentieus. Hij zingt het in psalm 108: 'Mijn ziel, ontwaak met harp en lier, ik wil het morgenrood wekken'. Dat gaat David dus niet lukken, net als het Delirious? niet gaat lukken met hun Awaken The Dawn. Ik vond het raar: denk je echt dat het morgenrood zich iets van jouw liederen aantrekt? Hoe hard je ook zingt, het wordt niet lichter buiten.

En ja, ik weet dat het metaforisch is. Dat het symbool staat voor een donkere periode in het leven. En dan nog was mijn gedachte: Dat gaat je niet lukken, David. Zo was het namelijk ook in de donkere periodes in mijn eigen leven. Ik maar zingen en prijzen, en toch maakte dat het niet lichter. Hooguit beeldde ik mezelf in dat ik me beter voelde en dat dat ook al een mooi resultaat was. Je kunt het tenslotte nooit weten: misschien heeft het wel verschil gemaakt. Net zoals ik vroeger altijd dure Clearasil gebruikte omdat ik nooit zeker kon weten of ik zonder dat spul niet nog meer pukkels had.

Zelf moeten doen
Soms voel ik me betrapt als ik de Bijbel lees of een ander boek over geloven. Opeens staat er iets en denk ik: Slik, dit gaat over mij! Sommigen noemen het een vermaning van God. Een van de keren dat ik me betrapt voelde was toen ik een boek van John Eldredge las. Hij schreef dat veel mannen er maar van uitgaan dat ze het zelf moeten doen, omdat God toch niet op komt dagen in hun problemen.

'We expect that God doesn’t show up.' Tja, dat gaat over mij. Ik ga er ook al lang van uit dat God niet op komt dagen in mijn problemen. Dat ik het uiteindelijk zelf moet doen. Dan helpt zingen niet zoveel, dan moet je aan de slag. Hoppa, aan het werk, want er moet iets veranderen.

Begin met zingen
Tot ik opeens besefte hoe je het morgenrood kunt wekken. Het gaat er niet om dat je zo goed mogelijk je best doet en dan lukt het misschien. David wist best dat de zon niet sneller opkomt als je harder zingt. Dit was zijn geheim:

Begin met zingen als het nog donker is.

En ga dan gewoon door tot het licht is, hoe lang het ook duurt.

Beginnen met zingen als het nog donker is, is niet naïef. Het is een daad van hoop, van verwachting en van geloof. Het brengt (waarschijnlijk) jouw morgenrood geen millimeter dichterbij. Het gekke is echter dat het wel jou dichter bij het morgenrood brengt. Dat is meer dan je beter voelen en denken dat dat al heel wat is. Juist zingen als het donker is, verandert je hart. Het vereist dus hoop, verwachting en geloof. En doorzettingsvermogen.  Het morgenrood wekken … David meende het echt. En nu besef ik: Het gaat hem ook lukken. Zingen als het nog donker is, net zo lang tot het licht wordt.