Headline

< terug

Vanavond had ik kring en vertelde één van mijn kringgenoten over hoop. Echt zo’n thema waarvan je denkt ‘dat ken ik al’. Gelukkig hield de man vol en maakte hij zijn verhaal af. En terwijl hij vertelde merkte ik dat het goed voor me was om dit weer te horen: dat we mogen verwachten, hopen, dat God zijn beloftes nakomt. Het deed me goed en als ik eerlijk ben, realiseer ik me hoe weinig ik nog maar van die hoop in praktijk breng. Dus nog veel te leren, niet altijd met mijn ratio, maar des te meer in mijn dagelijkse praktijk.

Bij NSN, de studentenvereniging waar ik veel rondloop, studeren we tijdens de veertigdagentijd ‘bruggetjes’ in de Bijbel: voorspellingen uit het oude testament die Jezus in het nieuwe testament vervult. Zo lazen we gisteren psalm 22 en vandaag Jesaja 53. Sexy is het niet, spectaculair evenmin. God gaat in het nieuwe testament doen wat al gezegd was. Voor nu is het een zaak van studeren, bladeren en vergelijken. Een soort Wie-is-de-Mol waarbij de ontknoping vooraf al vaststaat.

Wij als jonge mensen hechten veel waarde aan spectaculaire dingen en beleving. Liefst zo bijzonder en extreem mogelijk. Iemand die ik pas als jongerenwerker hoorde praten over Generatie Z zei: als je iets doet met mensen in deze generatie, gebruik dan meer dan alleen woorden. Creëer een beleving, zorg dat het insta-waardig is. Maak iets mee met elkaar.

En ik denk dat dat ook heel goed is. Dat we ons best doen om in meetings en trainingen elkaars aandacht vast te houden. Een lolletje, een concreet voorbeeld of een praktische oefening. Maar we moeten ons niet verkijken op al die bijzondere dingen. Een geloof dat afhangt van fancy vormen is leeg.

Nu tijdens de veertigdagentijd merk ik juist dat door die bruggetjes, die voorspellingen die Jezus precies liet uitkomen, mijn geloof groeit. Juist die stoffige woorden van vaak al meer dan 3000 jaar geleden, dat díe waarheid zijn geworden … die dingen die al gezegd zijn, die al vaststonden. Dat geeft me hoop en vertrouwen. Het geeft me ook verlangen, naar wat God de komende tijd nog wil doen. Op beloftes en gebeden die ik heb ontvangen van God, in de Bijbel of in gebeden. Hij is trouw. Dat is nog eens iets anders dan een haarscherp visioen op een grote conferentie, maar zeg nou zelf, waar heb je meer aan? Die eeuwenoude beloften zijn niet direct zo sexy, maar dat God ze nakomt, dat is wel gaaf!
 

Over de blogger

Philinde


Philinde is stafmedewerker in Nijmegen en vertelt in haar blogs over thema's in haar leven en haar werk