Headline

< terug

'Learn to do right; seek justice. Defend the oppressed. Take up the cause of the fatherless; plead the case of the widow.' Isaiah 1:17

Seek justice. Zoek gerechtigheid. Kijk uit naar gerechtigheid.

Wat gebeurt er in jouw omgeving? Zijn je ogen geopend voor het onrecht wat er om je heen gebeurt? Of kun je eigenlijk niets concreet bedenken wanneer ik je zou vragen of je een voorbeeld hebt van onrecht in jouw omgeving? 

God is een God van gerechtigheid. Er wordt recht gedaan aan iemand die ten onrechte lijdt, boosdoeners worden gestraft. En hoewel het straffen niet onze plek is, zijn we wel geroepen om te strijden tegen onrecht. Zoals de Bijbeltekst zegt, kunnen we niet passief toekijken wanneer we onrecht zien, maar zijn we geroepen om een actieve houding aan te nemen. 

Wanneer ik dit schrijf, wordt de daklozen-gemeenschap op Ibiza onrecht aan gedaan. Vanuit de gemeente is er besloten dat de organisatie die hen ondersteunt en helpt, niet open mag. Geen douches, geen wasmachines, geen wc. Alles is gesloten en ze worden aan hun lot overgelaten. Kun je je voorstellen dat je geen enkele plek hebt waar je naar de wc kunt? Dat je je nooit even kunt opfrissen? 

Als ik hier aan denk, word ik verdrietig en boos. Hoe kun je iemand de toegang tot een wc weigeren? Juist in een tijd als nu, wanneer hygiëne super belangrijk is, worden deze mensen gedwongen hun behoeftes op straat te doen. 

Onrecht. We moeten iets doen. We kunnen niet passief toekijken, maar moeten een actieve houding aannemen. Niet alleen door verhaal te halen bij de gemeente, maar ook door een actieve oplossing te bieden voor nu. Door alles in het werk te stellen om toegang te bieden tot een wc en douche. Een leegstaand pand huren? Vervoer regelen naar onze voorzieningen aan de andere kant van het eiland? Dicht hotel vragen of zij wat kunnen betekenen? We moeten iets doen! 

Wat doe jij? Zijn jouw ogen open voor het onrecht om je heen? Ik wil je uitdagen om echt om je heen te kijken, waar moeten we bidden voor gerechtigheid, maar ook opstaan voor gerechtigheid? Als je niets weet, open je ogen dan, we mogen niet stil zijn!