Headline

< terug

‘ik denk dat dat toch te maken heeft met dat geloof …’, zei mijn vriendin. Vol verbazing had ze een paar jaar geleden het bestuurslid van Navigators vereniging NSL aangehoord. NSL had, door wat fouten en pech, een flinke schuld opgelopen bij het door hen georganiseerde songfestival.

Mijn vriendin was zelf in die tijd actief lid van een andere (seculiere) Leidse vereniging. Ze wist dat, als er bij hen zoiets zou gebeuren, het een flink probleem zou zijn. De commissieleden zouden worden gezien als losers en er zou weinig compassie en begrip zijn. Toen ze hoorde van de situatie binnen NSL, vroeg ze hoe dit opgepakt werd door de vereniging. ‘Ja, heel vervelend natuurlijk …’ had het bestuurslid gezegd. ‘En we hebben ook zeker wel een pittig gesprek gevoerd. Maar ik weet dat de commissie hard heeft gewerkt en dat er ook privédingen meespeelden, dus dat ze er ook niet zoveel aan konden doen’.

… mijn vriendinnetje heeft destijds met verbazing geluisterd. Kwam die commissie er zó makkelijk vanaf? Waar kwam al dat begrip vandaan?! Zijzelf werd, hoewel ze binnen haar vereniging in het jaar ervoor keihard had gewerkt, flink scheef aangekeken vanwege wat dingen die ze niet rond had gekregen. Ze had veel kritische opmerkingen gekregen op de ALV. Ze had hard gewerkt, maar voelde zich niet gezien en dat had pijn gedaan. Binnen NSL werd er blijkbaar heel anders met fouten en kritiek omgegaan dan bij haar vereniging.

Ik was verbaasd door dit verschil en vroeg haar hoe ze dacht dat het komt, dat er in die twee verenigingen zo anders met deze situaties omgegaan werd. ‘Ik denk dat het toch te maken heeft met dat zij gelovig zijn’, zei ze.

… ik was er even stil van. Ja, genade, begrip en geduld. Mensen nieuwe kansen geven. Ik realiseerde me dat ik dit zo vaak als een vast gegeven zie, ook bij de vereniging waar ik bij betrokken ben. Dat ik het al niet eens meer herken, omdat het zo normaal is om naar iemands situatie te kijken en iemand als mens te zien, wat hij of zij ook voor fouten maakt. Maar voor deze studenten maakte het een wereld van verschil.

 

Over de blogger

Philinde


Philinde is stafmedewerker in Nijmegen en vertelt in haar blogs over thema's in haar leven en haar werk