Headline

< terug

Terwijl ik dit schrijf zit ik op een terras, omringt door mensen die genieten van een zonnige dag. Iedereen bestelt koffie en lunch, ik ook. Toch ben ik niet zoals de anderen. Ik zit alleen aan een tafel. Elke andere tafel om mij heen is bezet door families, stelletjes en vrienden. En ik moet bekennen dat ik dit, in deze periode van mijn leven, HEERLIJK vindt.

Ik ervaar een soort vrijheid in het alleen zijn, die ik niet altijd heb als er anderen bij mij zijn. Toch heb ik, in mijn eentje uit eten gaan, altijd vreselijk gevonden. Ik haatte dat. McDonalds in rennen en alleen een burger eten is nog tot daaraantoe, maar een echt restaurant binnengaan, om daar in mijn eentje te gaan eten, is een heel ander ding. Ik voelde me verschrikkelijk onzeker. Maar het frustreerde mij ook dat ik niet het zelfvertrouwen had om in mijn eentje te genieten van een heerlijke maaltijd. Ik voelde me naar en wilde ergens anders zijn. Dit speelde uiteraard voor dat mensen konden wegvluchten in de digitale wereld op hun smartphone en zo konden doen alsof ze niet alleen waren. Ironisch genoeg, ben ik dankbaar dat ik gedwongen werd om door mijn onzekerheden heen te gaan zonder dat ik kon wegvluchten.
 
Ook voor jou
Misschien denk je nu dat dit artikel niet voor jou is. Tenslotte heb jij een partner en familie die samen met jou naar een eetgelegenheid gaan. Maar uiteindelijk is dat niet het doel van dit stuk. Het doel is dat wij dingen ervaren, vaak op een dagelijkse basis, die ons confronteren en uitdagen tot in de kern van ons zijn.
Wat was het dat ik over mijzelf geloofde waardoor ik alleen uit eten gaan zo naar vond? Ik werd geconfronteerd met het gevoel dat ik een uitzondering was, en geen goede. Ik wilde passen in de norm. Ik wilde mensen bij me hebben (vooral een knappe man) om mijn waarde in de maatschappij te laten zien. Ik wilde dat de mensen zouden denken: ‘Ah daar is een vrouw die een man heeft die van haar houdt. Hij neemt haar mee uit eten. Wat een leuk stel!’.  Alleen uit eten maakte mijn ongewenst zijn reëel. Ik ben alleen en niemand wil mij. Ik besef dat dit super dramatisch klinkt en misschien heb jij zoiets nog nooit gevoeld, maar voor mij was het echt en zeer pijnlijk.
 
'Uit eten met Jezus'
Toch begon er langzaam iets in mij te veranderen. Hoe raar dit misschien ook klinkt, ik besloot dat ik ‘uit eten ging’ met Jezus, en dat maakte dat ik ging genieten van het ’s avonds ‘alleen’ uit zijn. Natuurlijk waren de bekende angsten en twijfels wel aanwezig, maar Jezus was erbij. Hij was aanwezig. Hij was echt bij mij. Ik was niet alleen. En terwijl mijn relatie met Hem zich verdiepte in meer dan vriendschap, ontdekte ik een nieuwe zelfverzekerdheid in het alleen zijn. Het is moeilijk om in woorden uit te drukken, maar ik voel me nu zo goed als altijd op mijn gemak, wat de omstandigheden ook zijn, en of ik alleen ben of met anderen.

Zelfvertrouwen
Het was een geleidelijke verandering, maar het gebeurde wel dankzij zijn veranderende werk in mijn leven. Daarom ervaar ik zoveel vrijheid als ik alleen uit eten ga. Mijn zelfvertrouwen komt van Jezus die mij vertelt wie ik ben en zijn waarheid maakt altijd vrij. Op dit moment zie ik alleen uit eten gaan als een mogelijkheid om te genieten van de wereld om mij heen. De mensen aan de andere tafels fascineren mij en ik hou ervan om te zien hoe ze communiceren met hun geliefden (of niet zo geliefden!). Ik hou ook van de tijd die ik heb om na te denken als ik alleen uit eten ga. Daarom geen iPhone of ander vluchtplan. Alleen Jezus en ik. Ik weet dat Hij degene is die mij het vertrouwen geeft om alleen aan een tafel op een terras te zitten en echt te genieten. Ik ben dankbaar dat Hij degene is die altijd bij mij is, mij ziet en me waardevol vindt.
 
Nieuw zicht op jezelf
Wat roept onzekerheid bij jou op? Waar voel jij je niet gewaardeerd of niet waardevol? Ik ben benieuwd hoe Jezus jou wil ontmoeten in dat gebied van jouw leven en hoe Hij jou een nieuw zicht op jezelf en een zelfvertrouwen wil geven dat alleen van Hem kan komen. Vraag Hem of Hij jou wil ontmoeten in die pijnlijke plaats zodat Hij zijn veranderende werk in jou kan beginnen.