Headline

< terug

Anderhalf jaar geleden beginnen een aantal leden van Navigators Studentenvereniging Wageningen te dromen over een gebedsruimte. Eén van hen is Jitske. De gebedsruimte van NSW is een paar maanden geleden geopend en Jitske deelt hoe God dit proces heeft gezegend en wat ze aan het leren is over de kracht van gebed en gebedsruimtes.

‘Toen we begonnen te dromen over een gebedsuimte, hebben we dit verlangen steeds in gebed bij God gebracht. Dit was soms best uitdagend. Als je ergens meer dan een jaar specifiek voor bidt en er gebeurt niet zoveel, dan denk je wel: ‘Nou, dit duurt lang.’ Achteraf zie ik dat God het enorm heeft gezegend. We zijn met een kerk in aanraking gekomen die hier ook enthousiast over was en we mochten een ruimte in hun pand als gebedsruimte inrichten.

Bij het inrichten van de ruimte ging zeker niet alles vanzelf, maar uiteindelijk liep het achteraf vaak beter dan gepland. We zouden bijvoorbeeld wat spullen aanschaffen en dit ging onverwachts niet door. Vervolgens viel plan B qua kosten dan ineens veel lager uit. Ik vind het heel tof hoe God dit allemaal heeft gefixt.'

Waarom een gebedsruimte?
‘Wat zo fijn is aan een gebedsruimte, is dat je een plek hebt om naartoe te gaan waar je niet snel afgeleid wordt. Ik geloof dat God in deze ruimte is en dat Hij iedereen ontmoet die over de drempel stapt. Dit wil Hij zeker ook doen in je studentenkamer, maar toch voelt het voor mensen vaak makkelijker om in een aparte ruimte te bidden.

In een gebedsruimte word je geïnspireerd door wat anderen hebben opgeschreven of door de ‘stationnetjes’ waar bepaalde gebedsvormen of thema’s worden aangereikt. Mijn favoriete stationnetje is er nu niet meer, maar dat waren de plantjes. Er stond een bak waar je zaadjes kon planten voor personen die God nog niet kennen en bij wie je het zaadje van het evangelie hebt gepland. Je moet het zaadje wel blijven voeden, maar of het groeit of niet is aan God. Deze ruimte is aardig donker en de omstandigheden zitten niet mee (wat in het echte leven ook vaak het geval is). Ik dacht: ‘Die plantjes gaan echt nooit groeien.’ En wat super tof was: het groeide gewoon!

Mijn droom voor deze ruimte is dat mensen hier geïnspireerd worden om handen en voeten te geven aan Gods Koninkrijk. Bidden is fantastisch, maar daar moet het niet bij blijven. Het is ook de bedoeling dat we eropuit gaan en mensen ontmoeten. In de gebedsruimte ontmoet je God en mag je Zijn hart zien en 'overnemen'. Hij heeft zo’n groot hart voor mensen!'

Bidden met de Bijbel
'Wat ik aan andere Navigators wil meegeven is: Ga lekker bidden en laat je niet ontmoedigen als je het gevoel hebt dat er niets gebeurt. Als je tot God nadert, zal Hij echt tot jou naderen.

God leert me steeds meer over gebed. Ik ben nu bijvoorbeeld aan het ontdekken hoe krachtig het is om de beloftes van God uit de Bijbel te bidden en zo te groeien in geloof. Tijdens het bijbellezen schrijf ik op welke beloftes er in de tekst staan en wat er staat over wie God is en wie ik ben. Bijbellezen duurt nu een stuk langer, maar hier kan ik dan altijd op teruggrijpen. Het is zo krachtig om die beloftes over jezelf en anderen uit te spreken. God heeft ons meer autoriteit gegeven dan we vaak denken.'