Headline

< terug

Stel je eens voor, je bent je land ontvlucht en leeft nu ruim 4 jaar in de miljoenenstad Lima. Je woont met je vrouw, twee kinderen en je nichtje op een appartementje van 40m2 en krijgt geen enkele financiële steun van de staat. Plots wordt je ontslagen van je baan als grafisch ontwerper door de economische gevolgen van Corona en hebt per direct geen inkomen meer. De werkeloosheid is enorm en je bent arm. Je hebt gelukkig nog wel een beetje kunnen sparen. En nu sta je voor de keus: investeer ik in een eigen laptop zodat ik wat inkomsten kan blijven genereren of gebruik ik dat laatste beetje spaargeld om de komende maand eten te kunnen kopen en de huur te kunnen betalen?

Voor deze keuze stond onze vriend Robert deze week ook. Hij wist: ik moet uit de armoedespiraal weten te blijven, want anders kom ik er niet meer uit. Maar investeren in een laptop betekent geen eten of misschien zelfs geen huis meer aan het einde van de maand. Hij maakte de keuze voor een laptop, met de druk om elke dag zijn uiterste best te moeten doen om klanten te werven. Maar garanties zijn er niet. Al helemaal niet met de huidige economische omstandigheden.

Pff… wat zou jij doen? Robert voelde zich emotioneel heen en weer geslingerd tussen hoop en bezorgdheid. De verantwoordelijkheid als vader drukt op zijn schouders. Tegelijkertijd getuigt hij van hoe God hem, ondanks alles, innerlijke rust geeft en verwacht dat Hij op één of andere manier zal voorzien.

Ik denk dat weinigen van ons in Nederland voor zulke extreme keuzes komen te staan. Ik merk dat ik zijn houding en keuze zeer respecteer. Durf ik ook tegen God te zeggen ‘ik ga all-in en vertrouw erop dat U zult voorzien?’

Het verhaal is nog niet af. De afgelopen dagen hebben we met een aantal vrienden en familieleden onze krachten gebundeld en, in Jezus naam, het geld voor de laptop weten te verzamelen. We konden hem dit als verrassing aanbieden en dit is een enorme bemoediging voor hen als gezin geweest. Duivelse dilemma’s, we krijgen er allemaal wel eens mee te maken. Gelukkig heeft God ons ook elkaar gegeven om ze samen aan te kunnen gaan!

Un abrazo

Over de blogger

Mark


Mark Liefhebber werkt met zijn vrouw Hanneke in Peru. Hij schrijft over hun leven in Peru.