Headline

< terug

Philinde van Selm beschrijft zichzelf als een ‘vrij actief wijfie’: ‘Ik gaf al vanaf mijn veertiende leiding aan de club en zondagsschool van mijn kerk en later was ik voorzitter van de jeugdgroep. In de vakantie deed ik evangelisatiewerk op een camping of gaf ik leiding aan een christelijke vakantie voor tieners. Ook was ik groepsleider van een kerstconferentie en later hoofd van het cateringteam.’ Tot nog niet zo lang geleden is Philinde iemand die vaak tot heel laat in de avond achter haar laptop bezig is met het regelen van belangrijke activiteiten.

Dit alles brengt haar niet dichter bij God …

God houdt al van mij …
Jarenlang denkt Philinde dat God van ons houdt doordat we laten zien hoe gepassioneerd we zijn en omdat we voor Hem presteren. Tijdens een kerstconferentie van de HGJB ontdekt ze echter dat God van ons houdt omdat we zijn kinderen zijn. ‘Blijkbaar had ik het omgekeerd: ik wilde iets bereiken wat God allang mogelijk had gemaakt.’ Philinde ontdekt dat ze een kind van God is: een belangrijk moment in haar leven.
 
Proces
De daadwerkelijk verandering is echter een langdurig proces waarin ze nog steeds aan het leren is: ‘Ik hou van uitdaging en afwisseling. Ik wist dat ik het niet kon verdienen, maar deed het wel met van alles en nog wat. Uiteindelijk vond ik bijna niets meer leuk, omdat het veel te veel was.’ De activiteiten die ze doet staan min of meer los van haar omgeving en zichzelf. Een therapeut helpt haar om zich te verbinden met zichzelf en wat ze zelf wil. Dit gaat in eerste instantie tegen haar overtuiging in, maar langzamerhand groeit een nieuwe overtuiging: ‘Wat ik wil doet ertoe, het geeft levensplezier en het gevoel dat ik echt leef.’
 
Werken bij Navigators
Ook de tijd dat Philinde bij Navigators in Nijmegen als coach werkt is belangrijk voor haar proces. ‘We zeggen: “We delen ons leven, want dan ziet de ander hoe het leven met God eruit kan zien.”. Dit zette mij tot nadenken: Wat is dan dat leven?’ Het bestaat voor haar op dat moment uit: snel koken, snel eten en dan achter de laptop om dingen te regelen of in de auto stappen om naar een afspraak te gaan. Ze realiseert zich dat zo’n leven erg onaantrekkelijk is en dat ze daar dus verandering in moet aanbrengen.
 
Leren van anderen

Philinde weet dat het belangrijk is om haar leven anders in te richten, maar dit lukt haar niet vanzelf. ‘Ik leerde veel van de mensen met wie ik woon, doordat ik zie hoe zij omgaan met hun vrije tijd en het bewaken van hun grenzen. Ook had ik veel aan een seminar over rust en ritme. Daar leerde ik dat het zijn in de natuur helpt om tot rust te komen en nieuwe passie en inspiratie op te doen. Ook schoonheid helpt daarbij en is waardevol. Daarnaast heb ik een nieuwe hobby opgepakt, dansen en ik hou daar speciaal avonden voor vrij.’ Ze gelooft er steeds meer in dat die tijd voor haarzelf belangrijk is en leeft daar helemaal van op.
 
Gewoon leven
‘Ik denk vaak terug aan Genesis 1, zoals God ons heeft gemaakt: met veel creativiteit. Adam en Eva leefden gewoon. Ze liepen in de tuin en gingen lekker fruit eten en zagen mooie bloemen. Ook zag ik, bij een groep dorpelingen in Marokko, het mooie van eenvoudig leven.’ Philinde zorgt inmiddels veel beter voor zichzelf en heeft ook ontdekt dat ze mag falen. ‘Het gaat niet om iets te bereiken, maar om gewoon te leven en dingen los te laten. Dat geeft veel meer rust en heeft waarde in zichzelf.’
 


Interview: Jeanette Vos-Spek
Fotografie: @Mirjam van Klaarbergen Photography