Headline

< terug

Je wordt gevormd door de mensen met wie je omgaat. Als je wilt weten wie je over tien jaar bent, moet je kijken naar je vrienden van nu. Er schijnt zelfs wetenschappelijk bewijs te zijn dat de mensen met wie je omgaat een betrouwbaardere factor daarin zijn, dan zaken als je plannen, dromen, en verlangens van nu.

Ik lees veel, kijk veel, laat me graag inspireren door andere christenen. Maar hoe bepaal je wie je mag inspireren? Als ik wat ik als inleiding schreef moet geloven, (en dat doe ik) is het van belang bewust na te denken door wie ik me laat inspireren. Dat doe ik dan ook. Bij mensen die ik persoonlijk ken en bekende christenen die ik van een afstand volg.

Er zijn bepaalde mensen die ik toesta mij te inspireren, mijn denken te laten vormen en mijn geloof uit te dagen. Andere mensen schuif ik niet aan de kant, maar ik laat hen niet diepgaand binnen komen, ik ben afwachtend in wat ik van ze aanneem. Als ik iets moois van ze lees vind ik dat mooi, maar dat is het dan ook wel.

Ik stel mezelf drie vragen als het gaat om wie mij mag inspireren:Wat is het verhaal van die persoon?
Iedereen heeft een verhaal. Waar je vandaan komt, wat je meegemaakt hebt, hoe je met tegenslagen omgegaan bent. Je verhaal vertelt veel over wie je bent. Iemand die weinig meegemaakt heeft, maar mij wel van alles wil vertellen over hoe ik moet leven, zal mij minder snel inspireren dan iemand die tegenslag heeft overwonnen. Het is natuurlijk niet waterdicht en op iedereen van toepassing, maar over het algemeen zegt het leven dat iemand geleid heeft iets over zijn of haar karakter.Hoe is zijn of haar relatie met Jezus?
Ik wil me wat mijn geloof betreft niet laten inspireren door mensen die niet met Jezus op weg zijn. Die geen persoonlijke relatie met Jezus onderhouden. Op dit punt ben ik zelf nog veel te veel aan het leren, dus wil ik leren van mensen die daar wel goed in zijn.Zie ik de vrucht van de Geest in zijn of haar leven?
Met dit laatste bedoel ik niet of mensen zogenaamde ‘vrucht op het werk’ hebben; of dat hun werk resultaat heeft. Er zijn predikers die regelmatig mensen ‘tot de Heer leiden’, maar in hun persoonlijk leven maar weinig van de vrucht van de Geest laten zien. Dan hoeft het voor mij niet meer. Ik laat me wel inspireren door iemand die wel de vrucht van de Geest laat zien. Die gericht is op liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing.

Een paar voorbeelden
Wat ik weet van Henri Nouwen, vertelt me over tegenslagen in zijn leven die hij overwonnen heeft en bijzondere keuzes die hij gemaakt heeft. Uit zijn boeken en wat anderen over hem schrijven zie ik een liefde voor Christus en een intimiteit met God. In zijn leven zie ik de vrucht van de Geest. Natuurlijk beoordeel ik dit allemaal op een afstandje, maar het maakt wel dat ik me graag door hem laat inspireren.
Als ik bijvoorbeeld naar Benny Hinn kijk, dan weet ik van zijn verhaal en zijn relatie met Jezus niet zoveel af. Wel kan ik kijken naar de vrucht van de Geest. Wat ik van hem gezien en gehoord heb, toont weinig geduld, vriendelijkheid en zachtmoedigheid. Het laat geen gevoel voor zelfbeheersing zien, eerder het tegenovergestelde, als een van de rijkste predikers ter wereld. Het maakt dat ik geen behoefte heb me door hem te laten inspireren.

Nieuwsgierig
Belangrijk is te beseffen dat dit geen oordeelsvragen zijn. Ik kan en wil niet oordelen over iemands hart, zeker niet bij bekende figuren die ik alleen op afstand ken. Wat ik wel doe is beseffen dat ik gevormd wordt door degenen door wie ik me laat inspireren. Daar wil ik dus duidelijke keuzes in maken. Het is natuurlijk geen waterdicht schema en nieuwe informatie kan zomaar nieuw licht op iemand schijnen.
Voor mensen die ik persoonlijk ken, maakt het ook nieuwsgierig. Als ik merk dat iemand bijvoorbeeld veel vrucht van de Geest laat zien, ben ik benieuwd naar zijn of haar verhaal en relatie met Jezus.

Het zijn de mensen in mijn omgeving met een bijzonder verhaal, met een intimiteit met Jezus en met vrucht van de Geest die me boeien. Waar ik meer van wil weten en naar wie ik wil luisteren om te leren. Het zijn de bekende christenen die veel op deze punten laten zien die me boeien. Waar ik boeken van wil lezen, preken van wil luisteren en interviews van wil zien. Om me te laten inspireren.

 

Over de blogger

Matthijs


Matthijs is communicatiemedewerker bij LEF Navigators en is daarnaast schrijver en blogger. Zijn blogs gaan over geloven.

Andere blogs van Matthijs zijn te vinden op www.matthijsdendekker.nl.