Headline

< terug

Tijdens haar bestuursjaar bij Navigators Studentenvereniging Den Haag, komt Leanne de Jonge in aanraking met de vrijwilligersorganisatie 'Haagse helpers'. Deze organisatie helpt jongeren om zich in te zetten voor kwetsbare stadsgenoten. Leanne gelooft dat God ons roept om betrokken te zijn bij onze stad en mensen die het moeilijk hebben te helpen om tot bloei te komen. 

Haagse Helpers
In mijn bestuursjaar mocht ik een outreach organiseren en tijdens deze activiteit gingen we met de vereniging verschillende klussen uitvoeren bij mensen thuis. Deze klussen werden gefaciliteerd door Haagse Helpers. Zo gingen er groepjes klussen bij mensen zonder netwerk of bijvoorbeeld een avond optrekken met jongeren in een buurthuis in de Schilderswijk. Het was bijzonder om te zien hoe tof mensen het vonden om zich (praktisch) in te zetten voor hun stadsgenoten en hoeveel je tegelijkertijd ook zelf mag ontvangen als je een ander helpt!

Kijkje achter de voordeur 
Door het organiseren van deze outreach, had ik veel contact met de mensen achter Haagse Helpers. Afgelopen zomer werd ik door hen gepolst of ik interesse zou hebben om voor de organisatie te werken. Ik vind het erg belangrijk om betrokken te zijn bij mijn stad. Ik kom zelf uit een klein dorpje en het valt me altijd op dat Den Haag een ‘stad van de massa’ is. Je leeft allemaal naast elkaar, maar kent soms zelfs je eigen buren niet. Door mijn werk krijg ik een inkijkje in de levens achter de voordeuren van verschillende stadsgenoten. Ik ben dankbaar dat ik op deze manier een positieve impact op de stad mag hebben.  

Zet je in voor bloei!
Ik hecht veel waarde aan de tekst uit Jeremia 29:7. Daar staat: ‘Bid tot de HEER voor de stad waarheen ik jullie weggevoerd heb en zet je in voor haar bloei, want de bloei van de stad is ook jullie bloei.’ 

Op elke plek waar je woont zullen er altijd mensen zijn die niet ‘in bloei staan’ en vanuit ons geloof mogen we ons juist inzetten om hen te helpen tot bloei te komen. In mijn werk kom ik veel mensen tegen die in hun leven harde klappen hebben gehad en het is verrijkend om met hen in gesprek te gaan en hen op praktische wijze te mogen ondersteunen. Daarnaast vind ik het ook tof om door middel van mijn werk, jonge vrijwilligers te vertellen over de overtuigingen waarop ons werk gebaseerd is. Zo kan ik op een mooie manier iets delen over God en Zijn Koninkrijk. 

Ik kan iedereen aanraden om vrijwilligerswerk te gaan doen. Op die manier leer je een andere kant van je stad kennen en krijg je een inkijkje in de levens van stadsgenoten. Het toffe is dat je niet alleen geeft, maar juist door de gesprekken met mensen die je ontmoet veel mag ontvangen.