Headline

< terug

Op de eerste bijbelstudie avond van 2019, vroeg de leider aan ons allemaal wat ons ‘woord’ voor 2019 was. Ik moest daar even over nadenken, maar voordat ik er erg in had, rolde het woord ‘Community’ als eerst van mijn tong. De afgelopen twee jaar hier in Amerika is dat een terugkerend thema in mijn leven. Na twintig jaar in Amsterdam te hebben gewoond, voelde ik me in mijn nieuwe rol bij de Amerikaanse Navigators in Colorado Springs, qua gemeenschap ‘ontworteld’. Ik heb familie, diepe vriendschappen, persoonlijke relaties en collega-staf, met wie ik jarenlang heb gewerkt, achtergelaten. En wanneer je er middenin leeft, lijkt gemeenschap soms vanzelfsprekend, maar wanneer je gemeenschap opnieuw moet opbouwen is het allesbehalve dat. 

Amerikanen zijn over het algemeen vriendelijk en warm. Er wordt gauw contact gemaakt in een eerste ontmoeting. Wanneer ik naast iemand in het vliegtuig zit of met de caissière, is er vaak en snel een gesprek. Ik word al snel in de relatie, tot mijn eigen verrassing, een ‘vriend’ genoemd. Je kan daar kritisch over zijn en dat bestempelen als oppervlakkig, maar ik weet dat toch ook echt te waarderen. En tegelijkertijd mis ik het doorpakken, het dieper gaan en de initiatie daartoe. Ik merk dat daar mijn beleving van ware ‘community’ in ligt. Wederzijds intentioneel elkaar leren kennen en leren begrijpen. En van daaruit het leven delen. 

Woorden en zinnen die na meer dan vijftien jaar als staf bij de Navigators zo bekend zijn, maar in deze nieuwe context voor mij worden verdiept en nieuwe betekenis krijgen. Fascinerend voor mij in het concept van ‘het leven delen’ is de praktijk van de eerste gemeenschap van Christenen, beschreven in Handelingen. Zij weidden zich radicaal aan elkaar toe en delen alles met elkaar. Naar hun voorbeeld is het leven delen een keuze tot toewijding, de vrijblijvendheid voorbij in relaties en het kost je. Het kost tijd, geld en energie. Daarom is het voor velen van ons ook zo lastig om er vol voor te gaan. 

Maar juist die overgave aan elkaar maakt gemeenschap zo kostbaar. 
En het is aantrekkelijk, ware gemeenschap wekt verlangen op. 
Het heeft in ieder geval mijn verlangen opgewekt. 
Laat 2019 maar komen! Ik ga ervoor.  
 

Over de blogger

Laurence


Laurence werkt voor Navigators Missions en is verantwoordelijk voor training en ontwikkeling van jonge Amerikaanse Navigators zendelingen in Colorado Springs. Hij schrijft over zijn leven en werk in Amerika.