Headline

< terug

‘Mark, ik kan vandaag niet bij het overleg zijn! Ik moet snel de kinderen naar mijn moeder brengen en naar de supermarkt om voor langere tijd in te slaan. Ze zeggen dat er rellen gaan uitbreken en alles op slot gaat!’ Wat is dit nu weer, vraag ik me af. Onze vriendin is in alle staten en het heeft geen zin haar te proberen op andere gedachten te brengen. Hanneke en ik kijken elkaar aan, zou het kloppen?

We leven momenteel in roerige tijden hier in Peru. Gisteren waren de presidentsverkiezingen, de twee overgebleven kandidaten zijn extreem links vs. extreem rechts. Terwijl ik dit schrijf is de uitslag nog onduidelijk maar het gaat nek aan nek. De campagneteams van beide partijen hebben het weer enorm bond gemaakt. Mensen worden iedere dag gebombardeerd met beschuldigingen over de ander. ‘Ze brengen ons communisme, terreur en pakken al je spaargeld af’ aan de ene kant. ‘Ze zijn zo corrupt dat ze in 4 jaar het hele land kapot zullen maken’ aan de andere kant.

En hoewel er in beide beschuldigingen een kern van waarheid zit, merk ik dat de mensen inmiddels echt niet meer weten wat ze ermee aan moeten. De meest bizarre beschuldigingen vliegen over en weer via de sociale media en het wordt op grote schaal doorgestuurd onder vrienden en kennissen. Of het klopt weet niemand, maar ‘je kunt er maar beter rekening mee houden’. Zo worden we allemaal dolgedraaid en houden we elkaar vast in een greep van angst.

Ik moest deze dagen denken aan deze verzen: ‘…zo wordt het lichaam van Christus opgebouwd, totdat wij allen samen door ons geloof en door onze kennis van de Zoon van God een eenheid vormen, de eenheid van de volmaakte mens, van de tot volle wasdom gekomen volheid van Christus. Dan zijn we geen onmondige kinderen meer die stuurloos ronddobberen en met elke wind meewaaien, met wat er maar verkondigd wordt door mensen die tot alles in staat zijn wanneer ze anderen listig en doortrapt op een dwaalspoor willen brengen.’ (Ef. 4:12-15).

Als we Jezus niet het anker laten zijn in de storm, dan waait ons hart met alle winden mee. We laten ons opjagen door een diep gevoel van onrust, frustratie of onvrede.

Maar Paulus roept ons op met ‘Wees waakzaam, volhard in het geloof, wees moedig en sterk’ in 1 Kor.16:13.

Het is niet oké als we zeggen op Jezus te vertrouwen en tegelijkertijd meedoen aan het voeden van deze onrust. We hebben een verantwoordelijkheid om, ook al is het spannend, na te streven personen van vrede te zijn. Dat bid ik voor onszelf en onze vrienden hier in dit prachtige land!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Duivel aartsleugenaar, vader van de leugen (Joh. 8:44b)
De heerser van deze wereld (2 Kor. 4:4)
 
Self forfilling proficy
 
Mensen worden tegen elkaar opgezet.
Wat is onze verantwoordelijkheid hierin?
 
Waarom geloven we alles zo snel?
Angstig zijn?
Belangrijk gevonden worden? Sensatie delen?
 
Intentioneel meedoen = verantwoording afleggen. Je acties hebben consequenties.
 
Broodje aap verhalen
Passen zich aan, aan de plaats en de tijd
Niet zozeer geïnteresseerd in de waarheid maar omdat het ‘waardevolle waarschuwingen zijn’
 
Sceptici vs. goedgelovig?
Meeste mensen doen mee omdat ze denken, het zou best kunnen. Je weet maar nooit.
Je weet niet of het waar is, maar je kunt er maar beter rekening mee houden. Ze zien het als nuttige, waardevolle waarschuwingen.
 
Als Jezus niet je basis is, ben je vatbaar voor alles wat er op je wordt afgevuurd. Je waait met alle winden mee.
De Bijbel, ook met de mensen die je toevertrouwd krijgt van God.
Efeze 4:11-15
 
11En hij is het die apostelen heeft aangesteld, en profeten, evangelieverkondigers, herders en leraren,
12om de heiligen toe te rusten voor het werk in zijn dienst. Zo wordt het lichaam van Christus opgebouwd,
13totdat wij allen samen door ons geloof en door onze kennis van de Zoon van God een eenheid vormen, de eenheid van de volmaakte mens, van de tot volle wasdom gekomen volheid van Christus.
14Dan zijn we geen onmondige kinderen meer die stuurloos ronddobberen en met elke wind meewaaien, met wat er maar verkondigd wordt door mensen die tot alles in staat zijn wanneer ze anderen listig en doortrapt op een dwaalspoor willen brengen.
15Dan zullen we, door ons aan de waarheid te houden en elkaar lief te hebben, samen volledig toe groeien naar hem die het hoofd is: Christus.
 
1 Korintiërs 16:13 Wees waakzaam, volhard in het geloof, wees moedig en sterk.
 
Ik heb u lief, HEER, mijn sterkte,
HEER, mijn rots, mijn vesting, mijn bevrijder,
God, mijn steenrots, bij u kan ik schuilen,
mijn schild, kracht die mij redt, mijn burcht.
Psalm 18:2-3
 
U, HEER, bent groots en machtig, vol luister, roem en majesteit. Alles in de hemel en op aarde behoort u toe, HEER, u bezit het koningschap en de heerschappij.
1 Kronieken 29:11
 
 
 
 

Over de blogger

Mark


Mark Liefhebber werkt met zijn vrouw Hanneke in Peru. Hij schrijft over hun leven in Peru.