Headline

< terug

Juliette Wendt komt tijdens haar middelbareschooltijd in aanraking met de kerk. De manier waarop mensen daar met elkaar omgaan ervaart ze als erg bijzonder. Latere andere ontmoetingen vergeet ze echter nooit meer.
 
‘Ik ben niet christelijk opgevoed, maar een paar vriendinnen namen me mee naar de kerk.’
Juliette is verbaasd dat iemand bij de ingang van de kerk haar een hand geeft en zegt: ‘Wat leuk dat je er bent, je bent nieuw hier hè?’ ‘De hele zaal zat vol met mensen maar ze zagen mij en dat vond ik heel bijzonder.’ Het spreekt Juliette ook aan dat er in het gezin van haar vriendin veel gedeeld wordt: ‘Als het niet lekker op school ging, dan zat ze met haar ouders aan tafel en werd besproken hoe het anders zou kunnen. Ze refereerden aan Jezus en de Bijbel en hadden het geduld om allerlei gebeurtenissen te bespreken.’ Ook gaat ze met deze vriendinnen een keer op schoolreis naar Taizé. Dit alles maakt veel indruk op haar.
 
Als Juliette halverwege het seizoen naar een andere school gaat raakt ze het contact met deze vriendinnen kwijt. Vervolgens gaat ze in Utrecht studeren. De eerdere belevenissen verdwijnen in eerste instantie op de achtergrond en ze heeft het niet makkelijk: ‘Ik zat niet zo lekker in mijn vel en ik blokkeerde in mijn studie. Toen bedacht ik dat ik naar een plek moest waar ik rust zou kunnen vinden.’ Juliette denkt aan het schoolreisje naar Taizé en besluit om daarheen te gaan.
 
Taizé
In Taizé realiseert ze zich dat het geloof mogelijk ook voor haar bedoeld is. Juliette wil daarover nadenken en besluit om daarvoor de volgende morgen voor het ontbijt en voor de eerste dienst in de kerk te gaan zitten. Ze bedenkt: ‘Als God er is dan wil ik er wel voor gaan.’ Lange tijd zit ze met haar ogen dicht. ‘Op een gegeven moment deed ik mijn ogen open en daarna weer dicht: toen zag ik een fel wit licht. Ik voelde een hand op mijn schouder. Het was heel intens: ik werd overtuigd dat God er is.’ Tegelijkertijd vindt ze het ook bizar omdat ze nog maar weinig weet van het geloof.
 
Als Juliette naar buiten loopt merkt ze dat het al avond is. Ze vraagt zich af hoe het kan dat ze de hele dag niet heeft meegemaakt op die ontmoeting na. ‘De maaltijden werden altijd afgestreept en die had ik die dag gemist.’ Blijkbaar heeft ze er de hele dag gezeten zonder enig tijdsbesef. Op een andere avond heeft ze een nieuwe ervaring: ‘Het kruis werd midden in de kerk neergelegd en iedereen mocht bij dat kruis alles voor God neerleggen. Ik begreep niet wat het betekende, maar toen ik mijn hoofd op het kruis legde voelde ik een overvloed aan liefde en wist ik dat ik die mocht verspreiden.’
 
StudentAlpha
In die periode begint haar zoektocht en neemt ze zich voor om hiermee door te gaan als ze thuis is. Ze verruilt haar opleiding voor een lichtere variant en sluit zich aan bij Navigators.
Daarnaast doet ze StudentAlpha waarbij ze veel leert over de Bijbel. Ook hoort ze dat je iets van God kunt ervaren: en dan kan ze de gebeurtenis in Taizé plaatsen en voor het eerst durft ze daar andere mensen over te vertellen.
 
Nu organiseert Juliette zelf StudentAlpha, volgt ze Naventure en is ze de Bijbel grondig aan het doorlezen. ‘Ik kom weleens later op afspraken omdat ik zo geboeid ben door mijn Bijbel dat ik hem niet weg kan leggen! Ik wil maar blijven lezen en ontdek dingen die ik zo graag door wil vertellen!’
 
Interview: Jeanette Vos
Fotografie: @Mirjam van Klaarbergen Photography