Headline

< terug

‘Weet je Mark, toen ben ik midden in de nacht naar de eerste hulp gegaan om kalmeringsmiddelen toegediend te krijgen …’

Ik had Diego al een week of twee niet gesproken toen we elkaar spraken afgelopen maandag. Hij zag er moe en aangeslagen uit. Hij leek zelfs een beetje in de war. Diego is een geweldige vent. Hij is oprecht, intelligent en begaan met de mensen om hem heen. Hij woont met zijn moeder en verstandelijk beperkte broer thuis. Al 8 maanden lang studeert hij alleen op zijn kamer omdat de Universiteiten in Peru vooralsnog gesloten blijven. Naar buiten gaan doet hij vrijwel niet. Het risico lopen dat hij zichzelf of anderen zou besmetten is geen optie voor hem. Waarom, denk je misschien? Ze zouden de medische zorg als gezin nooit kunnen betalen. Hij zou dan direct zijn studie moeten afbreken en vervolgens met een enorme studieschuld zitten. No way, dat nooit. 

En de druk begint hem op te breken. Hij voelt zich eenzaam en moet zichzelf iedere dag oppeppen om er weer een dag studeren uit te persen. Ik heb met hem te doen en waardeer zijn zelfdiscipline enorm. Afgelopen week spraken we elkaar over de telefoon. Hij voelt zich al een hele tijd rusteloos, bidden lukt al een tijd niet meer. De Bijbel gaat alleen open als iemand hem daarin uitnodigt. En toen vertelde hij dat hij enkele dagen daarvoor opeens een paniekaanval had gehad en ze ‘s nachts naar de eerste hulp hadden moeten gaan.

Het proces van Diego zie ik op verschillende manieren vaker om mij heen. De meeste mensen zijn na 8 maanden ‘aanpassen’ moe en de rek lijkt er voor sommigen uit. Dat is allemaal zo begrijpelijk! De huidige tijd maakt ons onrustig, we verliezen de focus en ervaren weinig basis. Het risico lijkt dat we vatbaar worden voor uitputting, afleiding, angst en controledrang.

Ik zocht van de week weer eens gericht een aantal teksten op die over het hart gaan. Ze troffen me. De Bijbel geeft zo’n eerlijk beeld over wat er in de mens om kan gaan. Prachtig! Misschien ben je momenteel ook aan het aanpoten en voelt het als een lange weg. Maar wees zuinig op jezelf. Er is Iemand die graag stap voor stap met je meeloopt, iedere dag!


Van alles waarover je waakt,
waak vooral over je hart,
het is de bron van je leven

 

 

Over de blogger

Mark


Mark Liefhebber werkt met zijn vrouw Hanneke in Peru. Hij schrijft over hun leven in Peru.