Headline

< terug

Emoties zijn prachtig! Ze zijn een groot cadeau van God om verbonden met Hem, onszelf en met elkaar het leven diepgang en kleur te geven. Toch lijkt het erop alsof onze emoties meer en meer op zichzelf zijn komen te staan. Ze vormen steeds meer de fundamentele basis waarop we onze keuzes maken. Bewust zijn van je emoties en deze met de wereld delen is nu een uiting van eigenwaarde. Van alle kanten worden we dagelijks beschoten met meningen, verhitte debatten en verwachtingen als onderdeel van de culturele oorlogen die woeden in de wereld.

Het is een ontwikkeling die ervoor zorgt dat het lastig is geworden om je weg te vinden in al dit ‘meningengeweld’. Al helemaal als jongere. Vandaag de dag lijken onze emoties sterker dan ooit te bepalen hoe onze levens er uit zouden moeten zien. Bij alles wat er op ons afkomt vragen we ons vooral af of we ons er goed bij voelen en of het ons gelukkig maakt.

Ik maak me daar wel een beetje zorgen om. Jezus wil ons helpen om ‘te worden zoals we bedoeld zijn’. Hij geeft perspectief, ruimte om te dromen, te groeien en je uit te strekken naar meer! Maar we zijn zo op ons gevoel gaan leunen dat we kwetsbaar zijn geworden. Het hoogste doel lijkt nu enkel om ‘jezelf te leren accepteren en te houden van wie je bent’. Maar is dat niet erg klein gedacht, als een soort quick-fix van onze sterke emotionele behoeftes?

Ik zou het willen toelichten aan de hand van vier, in mijn ogen, populaire misvattingen over onze emoties.

1.‘Mijn gevoelens bepalen wie ik ben.
We lijken te denken dat wat je voelt, zegt wie je bent. Niet zozeer wat je denkt, wat je gelooft of waar je onderdeel van bent. We ervaren afwijzing van onze gevoelens als afwijzing van ons als persoon.

2.‘ Emoties zijn iets wat je overkomt’
Emoties zijn nu eenmaal een natuurlijke reactie op wat er gebeurt, je kunt niet verwachten dat je deze kunt sturen en ontwikkelen. Dat moet je ook helemaal niet willen, het is belangrijk om authentiek te zijn.

3. ‘Mijn emoties geven de werkelijkheid weer’
Mijn emoties laten me zien hoe de wereld om mij heen werkt. Als iets of iemand een sterkte reactie in mij oproept zegt dat in eerste instantie iets over hen. Mijn eerste reactie is niet om eerst te kijken wat er in mijzelf speelt, waardoor ik de dingen op mijn manier beleef. Ik richt mijn leven zo in dat ik me emotioneel comfortabel voel. En het maakt me daarbij niet zoveel uit of ik me baseer op holle ideeën.

4. ‘Alles is liefde’
Liefde, het grootste juweel van alle onbevraagde emoties vandaag de dag. Het is als een label dat we maar wat graag plakken op de keuzes die we maken. Neem nou relaties, zonder dat we daarin toewijding en verantwoordelijkheid willen aangaan, gaat het erom dat ‘het goed voelt’.  

Onze emoties kunnen onze goden worden. En daarmee worden wij de speelbal. Welke plek geven we onze emoties? Hoe kan God je anker zijn in deze woelige zee van gevoelens, meningen en culture wars?

‘Doorgrond mij, God, en ken mijn hart, peil mij, weet wat mij kwelt, zie of ik geen verkeerde weg ga, en leid mij op de weg die eeuwig is.’ - Psalm 139: 23-24

God wil je helpen te herkennen wat mooi en de moeite waard is, wat je moet vrezen (en wat niet), wat je moet verachten (en wat niet), waar je je zorgen over moet maken, waar je boos over moet worden, waar je van kunt genieten en ten diepste lief mag hebben - en zo maar door. Maar dat vereist dat je God actief in je gevoelsleven betrekt. En mensen uitnodigt om eerlijk met je te reflecteren op je gevoelens en je motivaties.
 
 

Over de blogger

Mark


Mark Liefhebber werkt met zijn vrouw Hanneke in Peru. Hij schrijft over hun leven in Peru.