Headline

< terug

De laatste weken ben ik geïntrigeerd geraakt door hoe de historische mythologie van Ibiza nog steeds zo aanwezig is in het dagelijks leven. Vanuit de oudheid zijn er twee goden die op Ibiza aanbeden werden, die tot op de dag van vandaag invloed hebben, hoewel mensen de herkomst hiervan niet kennen.

Bes en Tanit waren in de oudheid de aanvoerders hier: Bes is de god van dans en muziek en Tanit is de godin van de vruchtbaarheid. Veel hotels, winkels, verhuurbedrijven en stranden zijn naar deze goden vernoemd en worden hierdoor dus nog dagelijks in de volksmond gebruikt. Maar nog belangrijker is dat deze goden indirect nog steeds aanbeden worden, het dagelijks leven van de toeristen op Ibiza draait om uitgaan en seksualiteit. ook al zijn het afgoden die uit de oudheid komen, de sporen ervan zijn nog steeds zichtbaar zijn.

De vragen die ik mezelf stel: 'Wat moet ik hier mee? Hoe ga ik hier mee om? In hoeverre vermijd ik de plekken met die naam?' De hockeyclub die een paar maanden geleden is opgericht en waar ik lid van ben, wilde een logo laten ontwerpen voor onze kleding. Voor hen was het de normaalste zaak van de wereld om een logo te ontwerpen waar Tanit in verwerkt was. Ik nam het standpunt in dat ik niet met kleding wil rondlopen waar dat op verwerkt is, ook als dat zou betekenen dat ik de club zou verlaten. Dit was voor mij een logisch standpunt, maar wat als het een kapper is die in de naam Tanit heeft? Kan ik daar als christen heen gaan, als ik hier ben om Jezus' licht te verspreiden op een duistere plek?

Deze afgoden zijn zichtbaar aanwezig in woorden en in daden. Als christenen mogen we weten dat er één God is, die alle aanbidding meer dan waard is. Maar ook ik als christen laat me gemakkelijk in met afgoden!

Naast de vragen die ik mezelf stel over hoe om te gaan met de zichtbare afgoden in het dagelijks leven hier, word ik weer stilgezet bij de afgoden in mijn eigen leven en hoe makkelijk die ruimte krijgen. Wat zet ik boven God? Waar besteed ik mijn tijd aan? En hoe zorg ik er voor dat God alle eer krijgt? Ik wil je uitdagen om eens om je heen te kijken en de afgoden in het dagelijks leven te herkennen, maar om niet veroordelend te zijn en ook naar jezelf te kijken en je af te vragen welke afgoden in jouw leven aanwezig zijn ...
 

Over de blogger

Barbara


Barbara woont en werkt op Ibiza voor 24-7 Prayer en NavMissions. Haar blogs gaan over haar dagelijks leven tussen de feestende mensen en hun zoektocht naar geluk.